Öt tünet, amely mélyvénás trombózist jelezhet!

0
1387

Bár kialakulása és lefolyása néma, gyakran vannak olyan panaszok, melyek mélyvénás trombózisra utalnak. Melyek ezek? Prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

A mélyvénás trombózis (MVT) – amely főként az alsó végtag mélyben futó vénáit érinti, és a felső végtagban is előfordul – tüneteinek hátterében a vénás keringés csökkenése, a pangó vér áll. Számos esetben vannak néma esetek, amikor már csak a tüdőembólia árulkodik az 5-8 évvel korábban lezajlott trombózisra – mondja a Trombózisközpont orvosa.

A végtagok trombózisánál a jellemző tünetek megléte, illetve erőssége változatos képet mutat, attól függően, hogy hol zárta el a vér útját a vérrög.

1. Lábduzzanat
Ez az egyik legjellemzőbb panasz mélyvénás trombózis esetén. A vérrögök ugyanis elzárják a váráramlás útját, ami pangást, ödémát okozhat. Ekkor a láb erősen megdagad, és szemmel láthatóan nagy lesz a különbség a végtag körfogata között, azonos magasságban mérve, mindkét oldalon.

2. Végtagfájdalom
Trombózis során a legtöbben erőteljes fájdalmat éreznek az adott végtagban, ám az is előfordulhat, hogy csak enyhe izomlázszerű tünet jelentkezik. Sajnos könnyű összekeverni például visszeres fájdalommal, izomlázzal vagy ízületi fájdalommal, ezért ha megmagyarázhatatlan fájdalmat érez a lábában, például a lábikrában, akkor a biztonság kedvéért forduljon orvoshoz!

3. Vörösség a véna mentén, akár lila elszíneződés
Mivel mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, ezért az érintett végtagon zúzódás nélkül is elszíneződés figyelhető meg. Ez nem keverhető össze a sérülés miatti kék-zöld foltokkal, ugyanis ez nagyobb területet érint.

A Trombózisközpont véralvadási specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy a meleg tapintású, nagyobb felületen lévő elszíneződést a mélyvénás trombózison kívül okozhatja felületi trombózis is, amely, bár kevésbé veszélyes az előbbinél, könnyen MVT-t eredményezhet, ezért mindenképpen érdemes komolyan venni!

4. Mellkasi fájdalom
Előfordulhat, hogy a mélyvénás trombózis nem jár semmiféle figyelemfelhívó tünettel, mit ahogyan ezt korábban írtuk, ekkor sajnos gyakran a leszakadt vérrög (embólus) okozta tüdőembólia az első jel. Ennek egyik fő tünete az erős mellkasi fájdalom, valamint a köhögés, légzési nehezítettség súlyosabb esetben vérköpés (a fájdalom hasonlíthat a szívrohamhoz is).

Amennyiben felmerül a tüdőembólia gyanúja, mihamarabb hívjon mentőt, ugyanis ekkor minden perc számít! – figyelmeztet Blaskó professzor.

Fotók: pixabay.com

5. Légszomj, szapora pulzus
A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög megakadályozza a véráramlást, így lelassítja az oxigén áramlását.

Mi a teendő, miután bekövetkezett a trombózis?
Amennyiben az említett tünetek jelentkeznek, az első lépés mentőt hívni, hogy elhárítsák az életveszélyes állapotot. Ezután nagyon fontos a megfelelő terápia elindítása, hiszen akinél egyszer már kialakult az állapot, akkor utána már sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki újra trombózis.

A kezelőorvos meghatározott ideig véralvadásgátló terápiát és kompressziós harisnya viselését írja elő, valamint különböző vizsgálatokat javasol, hogy kiderüljön, mi is állt a trombózis hátterében (előfordulhat, hogy trombofília, pitvarfibrilláció vagy valamilyen daganat (pl. mióma) vezetett a vérrög kialakulásához).

Forrás: Trombózisközpont