Porckopás

0

A leggyorsabban öregedő szervünk az ízületi porc. Kopása nagyon korán elkezdődhet, főként ha — az amúgy is elég rossz tápanyag-ellátású és regenerációjú — ízületi porc nem kap megfelelő vérellátást.

Ez az alkati tényezőkön kívül függ az aktív mozgás, a nem szélsőségesen megerőltető (pl. versenyszerűen űzött) sportolás mennyiségétől. Az életkor előrehaladtával a helyzet tovább romolhat az erek állapota és a mozgás hiánya miatt. Eleinte persze nem okoz tüneteket a dolog, csak véletlenszerűen — mondjuk egy röntgenfelvétel kapcsán — fedezhetnénk fel a kezdeti kopásos képet.

 

Aztán az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban és súlyosabb mértékben jelentkezhetnek ezek a tünetek — egy-egy rossz mozdulat kapcsán — leggyakrabban derék- vagy hátfájás képében. A legjobb megoldás e folyamat lassítása érdekében a rendszeres, aktív — de nem megerőltető — mozgás. Kevesen tudják, hogy az úszás például olyan sport, mely a legtöbb ízületet maximálisan, de kíméletesen kimozgatja és regenerációját javítja. Másik ilyen terápiás forma a víz alatti torna, a súlyfürdő vagy az iszappakolás. Ezen módszerek nagy előnye, hogy úgy tudják az ízületeket megmozgatni, hogy közben a gravitációból származó súlyterhelés lecsökken.

 

Galenus