Partnerbetegségek

0
549

Fontos, hogy tájékozottak legyünk a ránk leselkedő veszélyekről a nemi életünkben is. Fontos, hogy a kialakult betegséggel mihamarabb keressük meg a szakorvost, aki gyógykezelni fogja betegségünket és partnerünket is.

A kórokozó mikrobák közül igen nagy számban vannak a clamidiák, amik a sejtekben zárványként fordulnak elő. Az utóbbi években kerültek előtérbe, amiket előbb még vírusoknak véltek. Az élő sejtekben osztódással szaporodnak. Az emberen főleg kötőhártya-gyulladást és a nemi szerveinkben idült gyulladást idézhetnek elő. Gyakran előfordul, hogy szinte semmi panaszt sem okoz a betegnek, a vírus hordozójának. Bár a zárványtesteket a fénymikroszkóppal lehet látni, mégis a pontos diagnózist a tenyésztés igazolja biztosan. Kellő antibiotikus kezeléssel jól gyógykezelhető. Ha az egyik partnernél jelentkeznek gyulladásos, folyásos panaszok, gondolni kell arra is, hogy a másik fél tünetmentesen bár, de hordozhatja e kórokozót, és párhuzamosan kell elkezdeni a gyógyszerelést. Hasonló mikroorganizmus a baktériumoktól eltérő, sejtfallal nem rendelkező ureaplasma ureoliticum is, ami a húgyivarszervi nyálkahártyákon található. A hordozó alany itt is tünetszegény lehet, de a partnernek olykor igen heves gyulladással és váladékozással kísért húgycsőhurutot okozhat. A kórokozó elkülönítése, laborvizsgálata csak jól felkészült intézetben lehetséges.

 

A bakteriális fertőzések gyógykezelése az antibiotikumok világában egyszerűnek látszik, de valójában nem így van. Gyakran telepszik meg az igen ellenálló, a székletben jelenlevő colibacillus a nemi szervi nyálkahártyákon, tartós és nehezen befolyásolható gyulladást és folyást okozva. A haemophilus influenzae kórokozója nemcsak a szájüregi nyálkahártyákon, hanem a húgyivarszervi nyálkahártyán is jelen van. Az érzékenység meghatározása nélkül és csak az egyik fél gyógyszerelése nem biztosíthat gyógyulást. Komoly következményekkel, a belső szervek gyulladásaival járhat a yersinia-fertőzés is.
Tünetmentes is lehet, de olykor hüvelygyulladást is okozhat a gardnerella kórokozója.

Elhanyagolt tisztálkodás esetén, anyagcsere-betegségekben a megváltozott nyálkahártyákon strepto- és staphilococcusok keltenek súlyos gyulladást elszaporodásuk miatt. Az ilyen állapotoknál természetesen a szexuális érintkezés során a partner is megbetegedhet.

A gombák az egészséges ember szájnyálkahártyáján, a bélcsatornájában és a hüvelyben is előfordulhatnak. Az egészséges szervezet védekezőrendszere (immunrendszerünk) vigyázza, hogy a jelenlévő gombák ne szaporodjanak túl, és ne váljanak kórokozókká. Ha az immunrendszerünket hormonokkal (fogamzásgátlók) befolyásoljuk, akkor csökkentjük a belső védekezőrendszerünk hatásfokát, így elszaporodhatnak a gombák és egyéb kórokozók is, ami szöveti gyulladáshoz vezet. A cukorbetegség, a vérképző szervek betegségei egyaránt segítenek a gombás nyálkahártya-gyulladások létrejöttéhez.

Ne csak a gombás fertőzés tényére gondoljunk, hanem a kiváltó tényezőre is, hiszen csak így lehet eredményes és sikeres a gyógykezelés. Rendezzük a vérképet, a cukorháztartást, ha kell, hagyjuk ki a fogamzásgátló tablettákat, s csak így kapjuk vissza egészségünket.
Igen kellemetlen és heves panaszokat idézhetnek elő a különböző véglények. Nálunk leggyakrabban előforduló a trichomonas vaginalis. Meleg vizű strandokon könnyen befészkelheti magát a húgyúti nyálkahártyákba. Kellemetlen gyulladást és folyást okozhat.

Nem beszéltünk a súlyos és közismerten szexuális úton fertőző nemi betegségekről, a szifiliszről, a kankóról, a gonorrhoeáról és a trópusi környezetekben terjedő fertőző betegségekről. Az említett betegségek mai környezetünkben is jelen vannak, és sajnos, tájékozatlanságunk és a megelőzés hiánya miatt terjednek. Emberi szervezetünk szexuális magatartásunkkal és nemi szerveinkkel képez egész embert. Nem szabad hogy félve mások véleményétől, szemérmesen magunkba zárjuk és elhanyagoljuk nemi életünkkel kapcsolatos gondjainkat, bajainkat.
Tudatlanságunk, felelőtlenségünk miatt igen sokféle bajnak tesszük ki önmagunkat, amiből csak a lelkiismeret-furdalás és a „szívfájdalom” marad emlékül.

Dr. Major Endre
bőrgyógyász