A pácienseket tájékoztatni kell a protézis viselésével járó nehézségekről. De sajnos előfordul néha, hogy nem tájékoztatják a pácienst megfelelőképpen a fogsorviseléssel járó nehézségekről. Ez különösen akkor fontos, ha az illetőnek még nem volt protézise.

 

  • El kell mondani pl., hogy a fogsort viselő arcvonásai – különösen, ha frontfoghiányt is pótolunk – közvetlenül a behelyezés után merevebbek, idegenebbek lesznek. Az arc mozgásának ez a merevsége napok múlva fokozatosan feloldódik.
  • Fontos továbbá közölni azt is, hogy a protézissel nem tud azonnal rágni a beteg és ez nem a fogsor hibája. Az új fogsorral, sajnos, újra meg kell tanulni rágni. Ez kevés számú maradék fog, vagy fogatlan száj esetében néha 1-2 hónapot is igénybe vehet.
  • Előfordulhat az első néhány napban, hogy fokozódik a nyálképződés, esetleg enyhe hányinger jelentkezik. Ez nem hiba és általában egy-két nap alatt megszűnik.
  • Bizonyos esetekben, ha a fogsor megsüllyed, feltörheti az ínyt és ez fájdalmat okozhat, melyet a nyomási helyek kiigazításával azonnal korrigálni lehet.
  • Fontos hangsúlyozni, hogy az ínyfeltörést követően azonnal el kell menni korrekcióra. Nemcsak azért, mert felesleges és szükségtelen tűrni a fájdalmat, hanem mert akkor látszik egyértelműen a szájban a sérült terület. Ennek alapján pontosan meghatározható, hogy hol és milyen mértékben kell korrigálni a protézist. A csiszolást követően mindig át kell polírozni a javított részt, mert a sima, fényes felületen nem, vagy csak nehezen tapad meg az ételmaradék és akkor is könnyen eltávolítható.
  • A nyomási helyek kiigazításának, korrekciójának elmulasztása miatt sajnos, sokan nem viselik a protézist és lehet, hogy azért mert nem tudják, hogy a panaszuk néhány perc alatt megszüntethető.

Pika Károly
PIKA Fogorvosi Rendelő
1134 Budapest, Angyalföldi út 30-32/B. fszt. 6.
(1)-705-9080,
pikafogaszat@pikafogaszat.hu