Rendszeres mozgással megelőzhető lenne a cukorbetegség

0
1018

A cukorbetegség egyre több embert érint, hátterében pedig különböző okok állhatnak. Míg az 1. típusú, könnyebben kimutatható diabétesz a szervezet rosszul működő védekező rendszerének következtében alakul ki, addig a 2. típusú cukorbetegség kialakulása szinte egyértelműen életmódunk következménye. Jelenlegi tudásunk alapján az 1. típusú diabétesz NEM előzhető meg, a 2. típus viszont igen, de a szövődmények kialakulása mindkét esetben gátolható, lassítható a megfelelő életmód betartásával.

„Az 1-es típusú cukorbetegség a hasnyálmirigy elpusztult inzulintermelő sejtjei miatt fellépő inzulinhiány következtében alakul ki. Jelentkezése fiatalkorban (0-14 év között) a legelterjedtebb, de sajnos a legnagyobb mértékben 0-4 éves korig nőtt a gyakorisága. Jellemző eredetei lehetnek bizonyos vírusok (például mumpsz), vagy olyan fertőzés, autoimmun folyamat, ami megtámadja és elpusztítja az inzulintermelő sejteket, ezért itt a felfedezéstől kezdve inzulint kell adagolni. A klasszikus tünetek jelentkezése esetén kell gondolni rá!”-árulta el Dr. Révész Edit, a Power Plate orvos szakértője, és hozzátette, hogy a 2-es típusú diabétesz régen inkább az idősebbek körében (40 év felett) volt jellemzőbb, napjainkban azonban számos fiatal is szenved tőle a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak köszönhetően. Fontos, hogy legalább éves szinten vegyünk részt rutinvizsgálaton, hiszen Magyarország lakosságának nagy részében a diabétesz rejtett betegségként van jelen: minden 600 000. diagnosztizált betegre jut még 600 000 nem diagnosztizált!

Tünetek, amelyek esetében gyanakodnunk kell

Az 1-es típusú cukorbetegség jelei gyorsan, olyan jellegzetes tünetek mellett lépnek fel, mint a gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, fáradékonyság, kimerültség érzet, illetve a folyamatos éhségérzet mellett megjelenő testsúlycsökkenés.

A 2-es típusú cukorbetegség lehetősége azonban gyakran csak a szövődmények miatt felkeresett szakorvosnak jut eszébe. Megmutatkozhat szőrtüszőkben kialakuló bőrfertőzésekben, a hónalj, az emlő alatti rész, valamint az intim területek gombásodásában, érszűkületes vagy neuropátiás panaszokban, de akár éveken keresztül is fennállhat, anélkül, hogy diagnosztizálnánk!

Mozgással és diétával karbantartható

Minél aktívabb, sportosabb életet élünk, annál kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Az 1-es típusú, régebbi nevén gyermekkori cukorbetegség esetében a betegnek rendszeresen inzulint kell kapnia, melynek adagolása függ az adott egyén életmódjától, betegségének súlyosságától. A 2-es típus több módon  kezelhető, a legtöbb esetben elegendőnek mutatkozik a diéta, és/vagy a szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazása, és az életmódváltás.  A rendszeres testmozgással, megfelelő, vitaminokban és tápanyagokban gazdag étkezéssel, és káros szenvedélyektől mentes, egészséges életmóddal a cukorbetegség mindkét formájában jelentős javulás érhető el, és a szövődmények megelőzhetők!”- állítja Dr. Révész Edit, a Power Plate orvos szakértője, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy aktív életmóddal csökkenthető a cukorbetegség kockázata.

LIfe PR