Száraz, töredező, barázdált, netán sárgás a körme? Nézzük meg, mi lehet az ok!

 

Jó tanácsok a gondos körömápoláshoz!

Száraz köröm

Dehidratált, töredezik, könnyen porlad. Általában a helytelen táplálkozás, vagy a tisztítószerekkel való gyakori érintkezés következménye.

Lágy, elvékonyodott köröm

Könnyen hajlik és beszakad. Gyakran a szervezet vitamin- és ásványi anyag hiányára vezethető vissza, de az is okozhatja, hogy a kezünk túl sokat van vízben.

Törékeny köröm

Egyes végei gyakran kettéválnak, és letörnek.  Oka lehet a szervezet tápanyaghiánya, de vegyi hatás is.

Sárga köröm

Erős dohányosoknál gyakran előfordul. De ide vezethet a köröm lakkozása bázislakk alkalmazása nélkül, mert a színes fedő körömlakk beivódhat a körömbe. Ilyenkor semmiképp ne reszelgessük a felületét, hanem a lakkozás szüneteltetése után használjuk az alapozót. Ha már mélyre hatolt az elszíneződés, tanácsos megvárni, hogy a teljes köröm újra nőjön. Amennyiben pedig sötétedik a sárgás szín, és barnásba hajlik, gombás megbetegedésre lehet gyanakodni – patikában kapható gombaölő készítménnyel kezeljük, az utasítás szerint.

Barázdált köröm

Egyenetlen a felülete, és jobban, vagy kevésbé kidomborodó, vízszintes, ill. függőleges csíkokkal barázdált. Elsősorban cink-hiány okozhatja, de megjelenhet terhesség idején, vagy rendkívüli érzelmi megrázkódtatás hatására is. Másodsorban a kor előrehaladtával normális jelenségnek is tekinthető, a köröm mátrix – körömgyökér – elöregedése miatt (a mátrix réteg „felelős” a növekedésért). De egyes betegségek (pld. pikkelysömör, fagyásos állapot, keringési zavar) vagy vashiány is kiválthatják.

Kutikula (körömágybőr) rátapadás

Amikor a körömágy bőre túlságosan rátapad a körömre, segíthet speciális bőroldó krém, vagy folyadék körültekintő alkalmazása. Ily módon vágás nélkül, kíméletesen eltávolíthatjuk, vagy feltolhatjuk a letapadt kutikulát.

Galenus