Szmogriadóra is számíthatunk?

Az idei év legnagyobb szmogszennyezése van kialakulóban, amely sajnos tartósnak is ígérkezik. A jövő héten akár ipari hó is hullhat.

Az idei fűtési szezon legerősebb és legtartósabb szmoghelyzete alakulhat ki az elkövetkező napokban a kedvezőtlen meteorológia helyzet miatt – a Legszennyezes.hu előrejelzése szerint.

Ettől lesz szennyezett a levegő

A Kárpát-medence időjárását tartósan egy anticklon alakítja majd, ennek hatására hazánkban igen erős lesz a lehűlés talajközelben, míg a magasban melegebb levegő érkezik, így a normálistól eltérő, fordított légrétegződés alakul ki, ami kedvez a légszennyező anyagok felhalmozódásának.

A hidegpárnának nevezett helyzet ráadásul tartósnak ígérkezik, akár tíz napig is fennállhat, így hosszan tartó, magas légszennyezettségre kell számítani.

Az előttünk álló napokban fokozódik a ködhajlam és tartósan borult, párás időre van kilátás, így a napsütés is egyre kevésbé keveri meg a légkört, ráadásul nagyon alacsony lesz a légmozgás is.

Tartós szmog és ipari hó

A fő problémát a szálló por jelenti majd, amelynek koncentrációja várhatóan nem csak az egészségügyi, hanem a szmogriadó fokozatait is meghaladhatja több városban. A szennyezőanyagok magas koncentrációja az ország teljes területét érintheti, de különösen kedvezőtlen lesz a helyzet a szűk völgyekben, mint például a Sajó-völgye.

Különösen az esti órákban ugrik meg a szennyezőanyagok koncentrációja. A tartósan ködös borult tájakon azonban napközben is az egészségügyi határérték felett alakulhat majd a szennyezőanyagok koncentrációja.

A szennyezettebb területeken, a szilárd szennyezőanyagok és a magas páratartalom miatt csapadék is keletkezhet, és a városokban, ipari területek környékén, akár kis mennyiségű ipari hó is hullhat.

A meteorológiai feltételek a modellfutások alapján szerda estétől kezdtek el romlani.

 

Az egészségre is káros

A szálló por mind rövid, mind hosszútávon káros, elsősorban a légző- és keringési rendszert érinti és károsítja. A szálló por esetében nincs olyan bizonyított küszöbérték, amely esetében ne kellene káros egészséghatással számolni.

 

Részletesebb információk: legszennyezes.hu >>>>

 

Válaszút Alapítvány