Az élet húsos oldala

Sok helyen hallható, hogy a mértékletes húsfogyasztás nélkülözhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakításához. Vajon a lényeg ez esetben a mennyiségen vagy inkább a minőségen múlik?

Henter Izabella, dietetikus szakértővel a hús típusai és szervezetre gyakorolt hatásai között vizsgálódtunk.

Ezt érdemes tudni a húsról

A hús az állatok emberi táplálkozásra alkalmas izomzata. Kémiai összetétele adja minőségét, amelyet számos tényező befolyásol (az állat faja, fajtája, kora, neme, tápláltsága). Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek testépítő vegyületek, amelyek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz nélkülözhetetlen anyagokkal járulnak hozzá, emellett kis mennyiségben energiával látják el a szervezetet.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, arányuk és mennyiségük határozza meg azok biológiai értékét. (100%-os minőségű az anyatej és a tojás fehérjéje, 88-95 %-os a tehéntej és a marhahús, 82-84%-os a sertés és a baromfihús, 80-92%-os a halak húsa.)

 

Napi 5-6 dkg hús elfogyasztása fedezi egy ember esszenciális aminosav szükségletét és 15-20 %-át a fehérjeigényének.

 

Amikor sok fehérjére van szükségünk

Vannak életszakaszok és élethelyzetek, amikor a szervezet fehérjeigénye megnő. Például a 6. hónapot betöltött csecsemők, az intenzíven fejlődő kisdedek, a serdülők fehérjeszükséglete megemelkedik és ennek fedezéséhez a minőségi húsok nagyban hozzájárulnak.

Emellett a várandósság 2. és 3. trimeszterében is nő a kismama fehérjeigénye, illetve a szoptató anyának napi átlag plusz 20 g fehérjére van szüksége.

 

Zsírra is szükségünk van

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen. Feladatuk a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, segítik az aromaanyagok érvényesülését, illetve mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. A színhúsokban 100g-ként 1-2% a zsír, a sertéscombban 4 %, a marhahúsokban 2,5-11%, a belsőségekben 3,5-8,6%, a baromfihúsokban pedig 1,5-25%.

A sovány húsok alacsony szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt (0,2-0,5 %) a fogyókúrázók kedvenc ételei közé tartoznak. Széleskörű elkészítési módjaik változatos és ízletes étrendet biztosítanak a diétázók számára is.

 

Vitaminok a húsban?

A húsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B1-, B2-, niacin, B6-, B12-vitaminokat. Ezek hiánya kellemetlen tüneteket okozhat, fáradékonyság, gyulladások, álmatlanság, vérszegénység, bőrtünetek jelenhetnek meg. A sertéshús kiemelkedő B1 vitamintartalmát tekintve, ebből ötször többet tartalmaz, mint más húsok, a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A- és D- vitamin van benne.

Érdemes a minőségre ügyelni

„A mértékletes húsfogyasztás, megfelelően elkészített formában jelentősen hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz azáltal, hogy a szervezet egészséges működése számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít. Fontos azonban, hogy a szükséges összetevőket csak a minőségi húsok tartalmazzák, így törekedjünk arra, hogy minden alkalommal megbízható helyről származó húst vásároljunk.”- mondta Henter Izabella.

A húsok nemcsak kiegyensúlyozott étrend részei, de változatos az íz világuk is és elkészítésük sem bonyolult. Szinte minden alkalomra remek választásnak bizonyulnak, akár egy hétköznapi ebédre, vagy egy ünnepi nagyvacsorára is könnyen találhatunk kiváló recepteket.

Fontos, hogy testi és lelki egészségünk megőrzése érdekében mindig változatos és kulináris élvezeteket nyújtó étrendre törekedjünk, amelyhez a húsok fogyasztása jelentősen hozzájárul.

Bonafarm

CafePR