Szokjon le a cigarettáról a mobilja segítségével

Statisztikai adatok szerint évente a dohányosok 70 százaléka szeretne lemondani a dohányzásról, mintegy 30 százalékuk meg is kísérli, de ténylegesen csak elenyésző százalékuknak sikerül hosszabb időre lemondania a cigarettáról. Most – hazánkban először – egy ingyenesen letölthető mobil applikáció is segíti a leszokni vágyó dohányosokat.

A dohányzás érrendszeri károsító hatása miatt közvetve szinte minden szerv működését károsítja. Az érszűkület következtében jelentősen emelkedik a szívinfarktus kialakulásának a veszélye, alsó végtagi keringészavar miatt amputáció válhat szükségessé, megnő a trombózis és az embólia (vérrög) kialakulásának kockázata.

A dohányfüstben található rákkeltő anyagok minden daganattípus előfordulási gyakoriságát emelik, de különösen a szájüregi, gége-, és tüdődaganatok számát. A gyomorsavtermelés növelésével a dohányzás a gyomorfekély, gyomordaganat egyik fontos oka is.

 

A dohányosok élete évekkel megrövidül, de életminőségük is határozottan romlik: fizikai erőnlétük csökken, köhögnek, fulladnak. A légutak közvetlen károsítása krónikus gyulladást, hosszabb távon asztmás panaszokat okoz. A rendszeres dohányzás (az aktív és a passzív is) csökkenti a fogamzó képességet mindkét nemben, növeli a vetélés, koraszülés, fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. A csontritkulás egyik kockázati tényezője, okozhatja az ízületi gyulladások fellobbanását, de kutatások szerint szerepe lehet az időskori vakság kialakulásában is.

 

Mennyit költünk cigarettára?

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet adatai szerint a magyar lakosság dohányzása miatt fellépő közvetlen és közvetett kiadás 2010-ben több mint 440 milliárd forint volt.

A dohányzás miatt szükségessé vált közvetlen egyéni és állami kiadások összesen 354 milliárd forintot tettek ki. Ebből az államra háruló kiadások megközelítették a 300 milliárd Ft-ot. A dohányzásnak tulajdonítható közvetett, azaz a korai halálozáshoz és a megbetegedésekhez kapcsolható jövedelemveszteséget magába foglaló kiadások meghaladták a 87 milliárd Ft-ot.

Új telefonalkalmazás segít a leszokásban

Az első, magyar nyelvű dohányzásról való leszokást segítő applikáció azoknak segíthet, akik elhatározták, megszabadulnak káros szenvedélyüktől. Mivel a dohányzásról a testi függőség okán és a rögzült káros szokásminták miatt sem könnyű, a leszokáshoz ideális mankót jelenthet az alkalmazás.

A „Kell a dohány?” nevű alkalmazás nem csak a leszokással elérhető egészségügyi előnyökkel motiválja a leszokni vágyó dohányosokat, hanem amint neve is sugallja, kiszámíthatóvá teszi a káros szenvedély elhagyásával járó megtakarított pénzösszeget is, valamint lépésenkénti motivációs ötletekkel, hasznos tanácsokkal látja el a felhasználót.

Aki eldöntötte, hogy leszokik, töltse le az alkalmazást, hogy hasznos tippeket és segítséget kapjon szenvedélye elhagyáshoz:

  • megtudhatja, hogy milyen egészségügyi előnyök jelentkeznek időrendben az utolsó elszívott cigaretta után;
  • kiszámolhatja, hogy mennyit spórol, ha leszokik;
  • ha megkísérti a rágyújtás gondolata, az alkalmazás segítséget nyújt a krízis elhárításában;
  • az applikáció segítségével bárki megtalálhatja a hozzá legközelebb eső gyógyszertárat;
  • hasznos orvosi tartalmakat találhat az alkalmazásban.

A mobil alkalmazás iOS és Android platformokra érhető el, ingyenesen: http://leszokas.webbeteg.hu/page/mobile-application

 

h2online.hu