Szuperélelmiszerek – a dió

0
291
Fotó: pixabay.com

A ma már az egész világon elterjedt és nagy népszerűségnek örvendő dió (Juglans regia L.) őshonos régiója a Balkántól a Himalájáig húzódik.

Mik a hatásai?
Klinikai vizsgálatok is alátámasztották koleszterinszint-csökkentő hatását, továbbá kimutatták, hogy a diófogyasztás segíthet a szív-ér rendszeri betegségek megelőzésében. Ebben szerepet játszhat kiemelkedően magas ómega-3-zsírsavtartalma, amely többek között gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezen túlmenően sok rostot, antioxidáns hatású polifenolos anyagot, E-vitamint és ásványi anyagot (kálium, magnézium, kalcium) is tartalmaz.

Nem csak a termése, a levele is értékes hatásokkal rendelkezik. A népi gyógyászatban a diófa levelének a forrázatát évezredek óta alkalmazzák számos betegség esetén, többek között a bőr gyulladásos állapotainak kezelésére. Ebben az esetben 2 dl forró vízben kell áztatni az aprított diófalevelet (4–6 g), majd az így kapott forrázatot használni az érintett bőrfelület borogatására.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy míg a diófalevél-tea külsőleg használható, addig belsőleges alkalmazása nem része a modern gyógynövény-terápiának. A diófalevél-tea belsőleges használata nem ajánlott.

Dr. Roza Orsolya
gyógyszerész

Dr. Tóth Barbara
gyógyszerész