Tavaszi fáradtság?

0
792
Fotó: 123rf.com

Többen küzdenek ebben a tavaszi időszakban fáradtsággal, ernyedtséggel.

Tél vége, tavasz van, fáradtak, nyűgösek vagyunk, nincs kellő energiánk, várjuk a napsütést, a jó időt. Mindez lehet csupán hangulati kérdés, de jelezhet immunrendszer-kimerülést, vitaminhiányt, a fáradtság pedig mindenképpen vashiányt. 

A vasnak az a kevésbé jó tulajdonsága, hogy nem szívódik fel jól a szervezetben. Az állati eredetű vasforrások (hal, vörös húsok, máj, egyéb belsőségek) kb. 15%-a, míg a növényi eredetűek (búzakorpa, mák, mandula) még ennél is rosszabbul hasznosulnak az emésztőrendszerből, ezért mindenképpen célszerű az állati és a növényi vasforrásokat kombinálni. 

A vaskészítményeket a vashiány megelőzésére és kezelésére, illetve az ebből eredő betegségek terápiájára alkalmazzák. Ezek eredményességét vizsgálatok is alátámasztják. Vastartalmú étrend-kiegészítőket megnövekedett vasszükséglet esetén is alkalmaznak gyerekek, menstruációs életszakaszban lévő nők, várandósok, és különösen vegetáriánusok esetében, mert ők a táplálkozással szinte alig visznek be a szervezetükbe vasat.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!