Vakáció-üzemmód egész évben – az örömtelibb hétköznapokért

0
686

A nyári időszaknak, a „vakációnak” van egy különös varázsa. Akkor is, ha már felnőttek vagyunk, esetleg nyugdíjasok, és az iskolai nyári szünetet már csak gyermekeinken, unokáinkon keresztül éljük meg. Hogy lehetséges ez? Hiszen míg gyerekként több mint két hónapunk volt az üdülésre nyári táborokkal tele, a legtöbb felnőttnek már csak ennek töredékével kell beérnie – jó esetben egybefüggő két hét szabadsággal. Bár a nyár nagy részét felnőttként munkával, vagy nyugdíjasként ház és család körüli teendőkkel töltjük, mégis valahogy mások a mindennapok. A nyári napok minden perce – még a „szürke hétköznapok” is – egy kicsit más színezetet kap. Valahogy más az íze a kertben üldögélve elfogyasztott reggeli kávénak és az esti bornak is.

Vajon mi a nyár kikapcsoló erejének a titka?

Valamint hogyan tudnánk ezt egész évben alkalmazni, nem csak nyáron?

Természetesen nagy szerepet játszik a nyár feltöltő erejében a meleg időjárás. A szikrázó napfény és a jóleső meleg (amíg nem kánikuláról beszélünk) jó hatással van a kedélyünkre, hatására termeli szervezetünk a boldogságérzettel is járó hormonokat. Ez az érzés az, ami után később sóvárgunk a téli hideg és szürke hónapok során. Másrészt a nyári klíma lehetővé teszi, hogy vacogás nélkül csobbanjunk a strandon – márpedig a víznek már csak a látványa is nyugtató hatással van ránk. Ez a két elem – a meleg és a vízpart – eléggé „nyárspecifikus”: a legegyszerűbben a nyári hónapok során tudjuk megtapasztalni e kettőt.

Viszont egyrészt az év többi részében is tudunk mindkét elemmel töltekezni, pl. szauna és gyógyfürdő látogatásával. Másrészt a nyár varázsában talán a legnagyobb szerepet nem a napfény és a víz játssza, hanem az, hogy átkapcsolunk „vakáció-üzemmódba”. Hozzáállásunk is megváltozik nyáron – ettől lesz különb élmény augusztusban az, ami novemberben csak egy átlagos szerda este. Kutatások szerint már csak attól, hogy egy szokásos hétvégénkre nyaralásként gondolunk, boldogabbak leszünk a hétvége során. Tehát amikor átkapcsolunk nyaraló üzemmódba, több örömöt találunk a hétköznapi tevékenységekben.

Habár a vakáció külső feltételétől– a strandidőtől – már régen el kellett búcsúznunk, a nyaralás belső feltétele, a vakáció-üzemmódba váltás lehetősége mindig velünk marad. Éljünk vele bátran egész évben, amikor már fogytán a nyári muníció!

Langer Viola
pszichológus
www.nyugizona.hu

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!