Tavaszi szél vizet áraszt… Pattannak a rügyek, örül a lelkünk… A hajunk és a bőrünk ápolására ilyenkor kiemelten figyelnünk kell. Íme, néhány tipp a sikerhez!

Tincset érő tanácsok

Tudta, hogy sok nő világosabbnak hiszi hajszínét, mint amilyen valójában? Talán ezért is választanak olyan kevesen magukhoz illő hajfestéket.

És azzal tisztában van,hogy a legtöbb nő számára fontosabb a frizurája, mint a ruhája?

Bizony, hölgyeim: napi 15-20 percet töltünk a tükör előtt hajformázással, szárítással, fésüléssel. De vajon jól törődünk a hajunkkal?

Ha ezeket a lépéseket követed, nem marad el a siker:

 

 • Tévedés, hogy a jó idő beköszöntével praktikusabb a rövid haj. Inkább növessze meg, és hosszú, kihúzott tincsekkel szaladgáljon a strandon. Tengeri fürdő után pedig krémwaxszal tegye újra ápolttá, simává.
 • A márciusi vad szelek könnyen kikezdhetik a hajat. Ilyenkor még azoknak is ajánlott rugalmas tartást adó hajsprayt használniuk, akik idegenkednek a hajlakktól.
 • Ha szeretne fényes hajat, érdemes sötétebb árnyalatú hajfestéket használnia. Minél sötétebb színűek a tincsek, annál jobban visszaverődnek róla a napsugarak.
 • Ne piszkálja a kész frizurát! Ugyan nehéz megállni, de az állandó hátrasimítgatástól, igazgatástól könnyebben zsírosodik a haj – és elveszíti formáját.

Vitamint a hajnak és a bőrnek is!

Vitaminra nem csak szervezetének van szüksége! Egyes bőrelváltozások és hajproblémák hátterében is sokszor a nem megfelelő táplálkozás és valamelyik vitamin hiánya áll. A Nordland Lady’s Wellness kozmetikusa most elárulja, melyik vitamin hogyan segít a szépség megőrzésében:

 • A-vitamin: Ez a zsírban oldódó vitamin két formában fordul elő. Az egyik a retinol, a másik pedig a szükség esetén azonnal A-vitaminná alakuló bétakarotin. Mivel az A-vitamin szabályozza a faggyúmirigyek működését mindkettő hiánya a hámréteg elszarusodását idézi elő, vagyis pikkelyes, esetleg pattanásos lesz a bőr.
 • B1-vitamin: Ez a vízben oldódó vitamin kozmetikai szempontból a B2-vitaminnal együtt vérkeringési zavarok enyhítésére használatos, így például a foltos kopaszságot lehet velük kezelni.
 • B2-vitamin: Mivel a haj és a bőr általános egészségét javítja, hiánya bőrgyulladást, ekcémát és körömelváltozást idézhet elő, a szájzug pedig berepedezhet.
 • B3-vitamin: Ha hiányzik a szervezetéből, akkor – főleg napsugárzás hatására – barna foltok keletkeznek a bőrön. Avokádóban, földimogyoróban, vagy ilyen tartalmú krémekben megtalálhatja.
 • B5-vitamin: A zsíros, pattanásos bőr kezelésére alkalmas, valamint gátolja az őszülést és serkenti a hajtüszők növekedését. Tejes kozmetikai krémekben, pakolásokban találhat rá.
 • B6-vitamin: Önmagában hátráltatja a bőr öregedését, B3-vitaminnal együtt alkalmazva viszont a zsíros, pattanásos bőrre való krémekbe szokták belekeverni.
 • C-vitamin: Ezt a hőre, oxigénre igen gyorsan bomló vitamint minden nap pótolnunk kell. Fokozza a B1-vitamin bőrre kifejtett hatását. A kozmetikában többnyire halványító krémekben alkalmazzák savas karaktere miatt.
 • D-vitamin: Ez a vitamin a bőrödben keletkezik, a napenergia hatására. Hiánya allergiás bőrpanaszokat okozhat, A-vitaminnal együtt viszont ekcémák kezelésére használják.
 • E-vitamin: Az egyik legjelentősebb bőrápoló vitamin, ami még égési sérülések gyógyulására is jótékony hatással van. Bőrgyulladások csökkentésében, valamint mitesszerek kezelésénél alkalmazzák gyakrabban.
 • F-vitamin: Különböző létfontosságú zsírsavakat nevezünk így, melyek közül a telítetlen zsírsavak hiánya a haj és köröm törékenységét idézi elő, a bőr kiszárad és elszarusodik, esetleg korpásodik. Bőrtápláló krémek, olajok, hajszeszek és fényvédő készítmények hatékonyságát növelik vele.
 • H-vitamin: Nem valódi vitamin, hanem a B-vitaminokhoz kapcsolódó jótékony hatású enzim. Hiányában fokozódik a faggyútermelés, mitesszeres, pattanásos bőr alakulhat ki. Ha viszont van belőle, akkor megakadályozza az őszülést, valamint gyógyítja az egyes bőrgyulladásokat.

Trendek a krémgyártásban

A kozmetikai cégek évről évre szoros versenyben küzdenek egymással a vásárlók kegyeiért. Minden szezonban több száz új terméket dobnak piacra, saját laboratóriumukban pedig csak úgy fortyognak a tudósok, ha a konkurens cég valamit előttük fedez fel. Költségeik nagyobbik részét ugyanis nem a termékelőállítás, hanem a kutatás teszi ki. Ön is megfigyelhette, hogy míg egyik évben a krémek tele voltak AHA-gyümölcssavakkal, következő évben jött a teafaolajos, a zöldteás készítmények divatja, és volt, hogy a C-vitamin élte reneszánszát.

Idén a mogyoró- és diólevél, a cickafark, az izsóp, a zsálya és a tölgyfakéreg lesz a trend. Marad tehát a természetesség, a gyógynövények-gyógyfűszerek reneszánsza, a bio- és naturtermékek divatja. A cickafarkfű javítja a vérkeringést, lassítja a sejtek káros oxidációs folyamatát. A diólevél, az izsóp, a nyírfalevél és az orvosi zsálya hatóanyagai vitalizálnak, tonizálnak, vagyis rugalmasabbá, feszesebbé teszik a bőrt. A diólevél és a tölgyfakéreg ezenkívül gazdagon táplálja a bőrt, még mélyebb rétegeiben is. A mogyorólevél a káros salakanyagok kiürülését gyorsítja, így főleg narancsbőr elleni szerekben fogjuk kivonatát felfedezni.

Nordland Lady’s Wellness

Openonline