Tegyen ön is a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen

0
1056

Magyarországon a keringési rendszer betegségeiben halnak meg a legtöbben. Az ezredfordulón közel 69 ezren, 2012-ben több mint 64 ezren vesztették életüket e haláloki csoporthoz tartozó betegségekben . Vagyis minden második elhunyt haláláért kardiovaszkuláris halálokok a felelősek, jól lehet odafigyeléssel, egészséges életmóddal sokat tehetnénk a szívünk egészségéért. Erre hívta a figyelmet a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Szívet szívért! mozgalom.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében öt vidéki nagyvárosba látogattak el a mozgalom képviselői, ahol a helyszínre kilátogató érdeklődőknek lehetősége volt ingyenes szűrővizsgálatokon való részvételre. A vizsgálatok mellett, a jelentkezők a szívhangjukat is adományozhatták, amivel a Magyar Nemzeti Szívalapítványt támogatták, hiszen a Reckitt Benckiser (RB) minden felvett szívdobbanás után pénzt adományozott az Alapítvány számára. Több mint 2300 ember járult hozzá, hogy a helyszínen rögzítsék szívhangját és adományozta szívdobbanásait.

Támogatás a szív-és keringési betegségek elleni küzdelemben

A mozgalom szervezője, az RB, számos termékével az egészséget, az aktív életmódot támogatja, illetve kiterjedt karitatív tevékenységet folytat. Figyelembe véve, hogy a keringési problémák milyen jelentősek hazánkban, a Szívet szívért mozgalom keretében most kétmillió forintot adományozott az Alapítványnak, ezzel segítve munkájukat a szív- és keringési betegségek elleni küzdelemben. Az összeget jelképesen 2014. május 26-án, a Szívet szívért! mozgalom záró sajtótájékoztatóján adta át Alice Moore, a RB brand és trade marketing igazgatója dr. Nagy Andrásnak, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnökének.

Ezért veszélyesek a transz-zsírok

– Örömmel csatlakoztunk a Szívet szívért! mozgalomhoz, nemcsak azért, mert a kampány célja egybevág a mi céljainkkal, de azért is, mert úgy véltük, a szívhangok gyűjtésével még több embert ébreszthetünk rá a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságára. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány hazánkban elsőként hívta fel a társadalom figyelmét a transz-zsírok egészségünkre ártalmas hatására. Talán ennek is köszönhető, hogy mára már nem szabad ilyen tartalmú termékeket előállítani. Napjainkban sajnos rengeteg pénzt költünk a már kialakult szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, holott azok 80%-ban elkerülhetőek lennének, ha egészséges életmódot folytatnánk. Azt reméljük, hogy ezután kiemelt figyelmet fog kapni az egészséges táplálkozás, melynek része a megfelelő zsírsav-bevitel, köztük az ómega-3 zsírsav szükségletünk fedezése. A támogatásként kapott kétmillió forintból tovább folytatjuk a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, és a szívbetegek ellátásának javítását célzó munkánkat – tette hozzá dr. Nagy András.

Az aranyat érő ómaega-3 zsírsav

A szív- és érrendszeri betegségek elkerülése érdekében sokat tehetünk, ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen sportolunk és eljárunk szűrővizsgálatokra.
Egy 1970-ben készült tanulmány szerint az eszkimók körében szinte teljesen ismeretlen a szívinfarktus. Mivel a betegségek közel 70 %-a táplálkozási eredetű, az eszkimók kiemelkedően nagyarányú halfogyasztásával kapcsolatban további kutatásokat végeztek. A tengeri halaknak nemcsak a fehérjetartalma, de az ómega-3 zsírsav tartalma is magas. Tudományosan bizonyított, hogy napi 250 mg EPA és DHA ómega-3-zsírsavak fogyasztása hozzájárul a szív egészséges működéséhez, valamint napi 250 mg DHA fogyasztása hozzájárul a normál látás és agyműködés fenntartásához. Az ómega-3 zsírsavakat a szervezet nem képes magától kellő mennyiségben előállítani, ezért ajánlott heti 2-3 alkalommal körülbelül 10 deka zsíros húsú hal: lazac, szardínia, tonhal, fogyasztása.

Amennyiben nem tudunk egyéb ómega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani (tengeri halak, lenmag), javasolt az ómega-3-zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása.

MegaRed

Magyar Szívalapítvány