„Télen csak úgy rakódnak rám a kilók…” – 1. rész

Minden évben megfogadjuk, hogy nem szedünk fel plusz kilókat a novembertől márciusig terjedő időszakban.De általában az ellenkezője történik – és nemcsak az év végi ünnepek túlzó táplálkozási szokásai, hanem maga a téli időjárás is okozója a hízásnak. Hiszen zord időben sokkal kevesebbet mozgunk a szabadban, rosszabb a kedélyállapotunk, és több finomsággal „vigasztaljuk” magunkat. Mindezek miatt persze mind gyorsabban rakódik ránk a felesleg. Ne hagyjuk, hogy így legyen!

Szürke, hideg idő, csípős szél, sokszor jeges eső/hó kíséretében. Minél zordabbá válik az időjárás, annál hajlamosabbak vagyunk megengedni magunknak, hogy finom ételekben, nassolásban keressünk „vigaszt”. A téli időszakban jobban vágyunk az édességre is, hiszen akár egy csésze forró csokoládé süteménnyel nagymértékben felmelegítheti testünket-lelkünket. Amellett az év vége felé gyakrabban járunk étterembe, szervezünk baráti, családi összejöveteleket is, terített asztal mellett. Minderre azt szoktuk felhozni „mentségnek”, hogy a hidegben szervezetünknek több energiára van szüksége. Ez az érvelés nem egészen helytálló – akkor lenne az, ha nem tartózkodnánk szinte egész nap túlfűtött helyiségekben, nem autóval járnánk, vagy nem a tömegközlekedést vennénk folyton igénybe – még a közeli munkahelyre való eljutás céljából is -, és következésképp többet mozognánk a friss, hideg levegőn.

 

Télen hajlamosabbak vagyunk a hízásra.

Amikor a hideg, komor idő a hangulatunk romlása mellett a súlyunknak is rosszat tesz

Az alacsony hőmérséklet, a napfényes napok számának csökkenése kihat kedélyállapotunkra is – hajlamosabbak vagyunk a depresszióra.  Hiszen a hidegben, borús ég alatt egyre többet vagyunk „bezárva”, azután korán sötétedik, így a téli hónapokban szemünk retinája (recehártyája) nem érzékel elég fényt, ami befolyásolja többek közt a jó közérzetért „felelős” szerotonin és az alvás-ébrenlét ciklusát szabályozó melatonin hormon termelődését. Egyesek a sötét napokban azt is érzékelik, hogy „lelassulnak” mind fizikai, mind pedig pszichikai tekintetben.

Ez utóbbi megjelenhet szezonális depresszió, vagy egyszerűen csak érzelmi ingadozás formájában.

 

Ha tehetjük, otthon ülünk a legtöbbet, hiába a sok figyelemfelhívás a testmozgás jelentőségére télen is. Azután a rossz idő okozta  mélabút gyakori evéssel kompenzáljuk, amikor is előnyben részesítjük a nehéz, „téli”, vagy cukros ételeket. E tényezők együttesen nagy „veszedelmet” jelentenek vonalainkra nézve.

A kedvenc ételek „veszélyei”

Általában kisebb-nagyobb mértékben, de szinte minden évben rakódnak ránk felesleges kilók a téli időszakban, amikor jobban vágyunk a kalóriadús ételekre. Nyáron fordított a tendencia: inkább a saláták, gyümölcsök, a könnyű ételek felé fordulunk.

 

A fő probléma az, hogy a legtöbbször nem tudjuk visszanyerni korábbi (nyári) súlyunkat a hideg évszak elmúltával. Ezért fontos, hogy ne hagyjuk felhalmozódni a kilókat szinte mindig a hideg hónapokban. Ennek egyik módja, hogy folytonosan ne „jutalmazzuk meg” magunkat kedvenc ételeinkkel, és az ünnepi összejöveteleket se használjuk ki azok túlzott fogyasztására.

A szezonális hízás elkerüléséhez ajánlott 9 jó tanácsért kattintson cikkünk következő részére >>>

Galenus