Testsúlyunk miatt félünk a szextől?

0
666

Az állandóan a testsúlyuk miatt aggódó emberek közül sokan nehezen fogynak, mert félnek a szextől. Ugye, ez furcsa megállapítás?

Az állandóan a testsúlyuk miatt aggódó emberek közül sokan nehezen fogynak, mert félnek a szextől. Ugye, ez furcsa megállapítás? Lássuk csak, mi az alapja.

A fogyás összetett kérdés. Szinte mindnyájan le akarunk adni a súlyunkból, de amint lekerülnek rólunk a nem kívánatos kilók, érdekes dolgok kezdődnek. Félelmek jelennek meg, azokat gyakran több étellel „enyhítjük”, aztán megint hízunk, és csodálkozunk, mi az ördög történt. Az egyik ilyen félelem oka pontosan a szex. Egy nemrégiben, az Egyesült Államokban végzett kutatás eredménye ugyanis ezt bizonyítja.

A legtöbben közülünk azért szeretnének karcsúak lenni, hogy szexuálisan vonzóbbak legyenek. Aztán amikor valaki sovány, elkezd gondolkodni, hogy most alkalmasabb a szexre, mint amikor túlsúlyos volt. Utána pedig hopp… idegesnek érzi magát. Rendben volt a szex, amikor még csak a fantázia szintjén mozgott, de most már reális lehetőség, és az illető jól tudja, mit jelent a szex, igaz? A szex intimitást jelent, és ez a fő oka a szex körüli idegeskedésnek.

A szexualitás intimitása abból ered, hogy fizikailag meztelenül kapcsolatba kerülve valakivel, érzelmileg is mezítelenekké válunk. Kitesszük magunkat a másik tekintetének, ezért sérülékenyek, védtelenek és gyakran rémültek lehetünk. Mi van akkor, ha az a másik személy meglátja, milyenek is vagyunk valójában, és nem tetszik neki, amit lát? Akkor mit csinálunk?

És ha még egy valaki bizonytalan is saját magában, nincs önbizalma, a meztelenség és az intimitás ijesztő felhangokkal járhat. A szex arról szól, hogy – leggyakrabban – meztelenül nagyon közel, intim viszonyba kerülünk a másikkal. A szex az a része az életünknek, amikor felhagyunk a tettetéssel, és megmutatjuk a partnerünknek, ki is rejtőzik az álarc mögött valójában. Feltárjuk előtte legrejtettebb emberi valónkat, és … részünk lehet elutasításban is, ami lesújthat, megsemmisíthet minket.

Erre ellenérvként szolgálhat, hogy csak azzal kell szexuális kapcsolatba lépni, akit valóban szeretünk, és aki iránt elkötelezettek vagyunk – így ez a lesújtó jelenség nem valószínű, hogy bekövetkezik. Még így is, az intimitástól való félelem az olyan működő házasságokban is előfordul, ahol a felek igazán elkötelezettek egymás iránt. A házasság köteléke nem véd meg senkit az intimitás okozta félelemtől, és ez is folyománya lehet annak, hogy az illető az evésbe menekül.

Intimitás helyett eszünk?

Elérkeztünk tehát a szexen át a túlsúlyossághoz és a lefogyáshoz, amikor is megijedünk, hogy a szex több már, mint választási lehetőség kövér korunkból. Sokat akarunk fogyni, és szeretnénk lehetőleg minél többször szerelmeskedni, ugyanakkor körül vagyunk véve ettől a meghatározhatatlan félelemtől. Hiszen „elmenekülhet” a partnerünk, ha meglátja a mi nem annyira imádni való alkatunkat az addigi kényelmes maszk mögött. Mit tehetünk ilyenkor?

A jó hír a következő: ha ön akárcsak a legkisebb mértékben is tudatában van az intimitástól való félelmének, felhasználhatja ezt a tudatosságot félelme csökkentésére, és valószínűleg nem kell hozzá ennie, hogy megbirkózzék ezzel a már jóval kisebb mértékű félelemmel. A javaslat: fogadja el bizonyos fokú félelmét, és ne idegeskedjék amiatt, hogy teljes valójában lássák és megismerjék. A legtöbben így vannak vele. Egyébként pedig, mit veszíthet, a félelmen kívül?

Legközelebb meg kell próbálnia az alábbi technikát, illetőleg gyakorlatot, amely sokaknál már sikeres volt. Igényli, hogy ön használja a képzeletét, és azt nem kell megosztania senkivel. Próbálja ki többször, és nézze meg, mi jön ki belőle. Meg lesz lepve.

Felkészülés az intimitásra

Képzelje el, hogy olyan valakivel van együtt, akibe szerelmes, és aki szintén nagyon szereti önt. Képzelje el, hogy szeretkezik ezzel a személlyel.

Ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, képzelje el, hogy úgy látják önt, amilyen valójában, „jó és rossz oldalaival” együtt. Hagyja, hogy teljes mértékben lássák és megismerjék. Aztán képzelje el, hogy megtartják és elfogadják önt, babusgatják, szerelmesen foglalkoznak önnel. Viszonozza mindazt a partnerének, amit ő ad önnek. Hagyja, hogy a fantáziája olyan hosszú ideig ragadja el, ameddig csak lehet. Majd ismételje naponta egyszer, egy héten át.

Vésse az agyába, hogy ez a probléma csak gyakorlással jöhet rendbe. Jó fantáziálást!

 

 

Galenus