Visszatérő álmok

A visszatérő álmok általában olyan vágyakat, megoldatlan gondokat rejtenek, amelyek hosszasan fennállnak, és nagyon lényeges elemei az illető lelki életének.

A visszatérő álmok általában olyan vágyakat, problémákat, félelmeket, megoldatlan gondokat rejtenek, amelyek hosszasan fennállnak, és nagyon lényeges elemei az illető lelki életének. Érdemes a visszatérő álmokat a lehető legpontosabban lejegyezni, mert nemegyszer előfordul, hogy apró változások állnak be az álom egyes részleteiben. Ezek jelzik, hogy az adott problémával kapcsolatban hol tart az egyén a belső munkálkodásban. Ha szabadon hagyjuk hullámzani az álommal kapcsolatos asszociációinkat és érzéseinket, rá is jöhetünk, hogy vajon mit üzen nekünk az adott álom.

Egy fiatal nő mesélte: “Évek óta gyakran álmodtam mindig ugyanazt az álmot, amely az édesanyámmal volt kapcsolatban. Azután elköltöztem otthonról, és ez az álom nem tért vissza többé. Egy éve férjhez mentem, és most gyermeket várok. Az utóbbi hónapban kétszer is visszatért a régi, kislánykori álmom. Úgy érzem, ennek különös jelentősége lehet.”

Ebben az esetben a szülői háztól való eltávolodással nem oldódott meg a probléma, csak elrejtőzött, s a mostani élethelyzet újra felszínre hozta. Az anya-gyerek kapcsolatot érintő álom azért elevenedett fel ismét, mert valamilyen problémára figyelmeztet. Ennek megértésével és feldolgozásával elkerülhető lesz, hogy valami megismétlődjön az ifjú asszony életében, de most már nem közte és az édesanyja, hanem a fiatalasszony és születendő gyermeke között. Ezt a nemkívánatos ismétlődést fogja idejében kiküszöbölni az álommal kapcsolatos lelki munka.

 

 

Feuer Mária
pszichopedagógus