Az emberi fertőzést leggyakrabban fiatal macskák széklete okozza, de nyers, félig főtt sertés-, borjú-, bárányhús fogyasztása is előidézheti.

Mi a Toxoplasma?

Kis parazita (kisebb a sejtnél), amely madarakban és emlősökben mindenütt megtalálható, és az állatok bélcsatornájában, agyában és izomszövetében évekig fennmaradhat. Az emberi fertőzést leggyakrabban fiatal macskák széklete okozza, de nyers, félig főtt sertés-, borjú-, bárányhús fogyasztása is előidézheti.

Legveszélyesebb a helyzet, amikor terhes nők fertőződnek meg, mivel a fertőzést átvihetik a magzatra. Ilyenkor abortusz, súlyos fertőzés és agykárosodás léphet fel.

A felnőttkori fertőzés lehet tünetmentes is. Erre utal, hogy a felnőtt lakosság 20-40%-ának vérében találhatók lezajlott Toxoplasma-fertőzésre jellemző ellenanyagok. Néha csak néhány napos hőemelkedés, nyirokcsomó-nagyobbodás jelentkezik, amely más vírusfertőzéseknél is előfordul. Máskor magas láz, rossz közérzet, máj- és lépnagyobbodás, vérszegénység lép fel. Ritkán tüdőgyulladás vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. Súlyos fertőzés jön létre csökkent immunitású betegekben (leginkább AIDS-ben), amikor fejfájás, láz, végtaggörcsrohamok, légzési és szívelégtelenség is előfordul.

 

Diagnózishoz a vérből kimutatható ellenanyagok révén jutunk

A vizsgálatot kevés helyen végzik, Budapesten például az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) laboratóriumában. Központi idegrendszeri zavarok esetén komputertomográfiás vizsgálat is szükséges.

A betegség kezelése attól függ, hogy milyen szervi tünetek jelentkeznek. Ha a betegség enyhe lefolyású, gyógyszeres kezelés nem szükséges, néhány héten belül meggyógyul a beteg. Középsúlyos betegségben négy hétig kell kétfajta antibiotikumot szedni. Újszülöttek, terhes nők, gyengült immunitású betegek speciális és hosszan tartó kezelést igényelnek.

Igen fontos a megelőzés: kerülni kell a nyers vagy félig főtt hús evését. Ajánlatos a húsokat 66 oC-on elkészíteni vagy füstölve, pácolva mínusz 20 oC alatt lefagyasztani. A vélhetően macskaszéklettel fertőzött talaj vagy étel érintése is kerülendő.

Évente 250 körüli bejelentett megbetegedés van Magyarországon.

 

 

dr. Székely György
belgyógyász