Teszt: Találjunk rá a pihentető alvásra

0
296
A fotó illusztráció: pixabay.com

A coronavírus-járvány felszínre hozta az alvászavarokat, és növelte gyakoriságukat.  Így ebben a szorongásokkal teli időszakban fedezzük fel újra a helyreállító, pihentető alvás jelentőségét. Bővítsük ismereteinket az alvásról és azokról a módszerekről, melyek segítségével javítani tudunk alvásminőségünkön.

A Covid-19 megjelenése óta sokunk panaszkodik arra, hogy nem tud eleget vagy jól aludni.  Szorongás amiatt, hogy megfertőződünk a vírussal; napi életritmusunk felborulása a bezártság és az otthoni munka miatt; a munkánk jövőjével, munkahelyünk talpon maradásával kapcsolatos félelmek…

Mind-mind elősegítik az álmatlanságot, az alvás-ébrenléti rendszer egyensúlyának megbomlását és az egyéb alvászavarokat. Egyes külföldi, járványügyi felmérések szerint pl. „normál időkben” a lakosság 10-15%-a szenved álmatlanságtól. Miközben az ilyen és hasonló alvási rendellenességek aránya, beleértve a gyakori éjszakai felébredéseket, jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány terjedése óta.

A jó alvás hasznos minden szervünknek

A tengerentúlon egyes alvásspecialista orvosok még nevet is adtak a Covid-19-hez kötődő alvászavar növekedésének azoknál a személyeknél, akiknek az életét megkeseríti a félelem és a szociális elszigeteltség. Ez az elnevezés: „Covid-szomnia” – írja egy amerikai neurológiai szaklap. Pedig a jó alvás alapvető fontosságú, nemcsak a fáradtság elgyőzésére, hanem egész szervezetünk számára. Az 1990-es évek végéig a tudósok többsége úgy vélte, hogy az alvás főként az agy jó működése szempontjából volt hasznos.  Azóta számos tanulmány rámutatott, hogy ez a módosult éberségi állapot fiziológiai hatással van minden szervünkre. Pozitív hatásai messze túlmutatnak a csak az agyra gyakorolt jótéteményein.

Ebben az is közrejátszik, hogy életünk csaknem egyharmadát „Morpheus karjaiban”, azaz alvással töltjük. Mégis úgy tűnik, hogy a lakosság valójában még nem eléggé értette meg az alvás fontosságát. Hiszen az emberek általában figyelnek a táplálkozásukra, többé-kevésbé a testmozgásra, de nem elegendő figyelem irányul az alvásminőségükre.

Ezért többet kell tájékozódnunk az alvást segítő módszerekről, azaz arról, hogy érhető el a valóban pihentető és kielégítő mennyiségű alvás. De ehhez  előbb vizsgáljuk meg, hogyan is alszunk mi?

TESZT: Milyen az ön alvásminősége?  

Ez a teszt – amely tájékozódásul szolgál, és semmiképpen sem pótolhatja az orvosi diagnózist.

1. Este általában mikor alszik el?
A  15 percen belül.
B  16-30 perc között.
C  Az elalvás gyakran tovább tart, mint 30 perc.

2. A közelmúltban este hányszor nem tudott 30 percen belül elaludni?
F Egyszer vagy kétszer hetente.
E Ritkán a hónap folyamán.
D Egyik este sem történt ilyen.

3. A múlt hónapban hányszor vett be altatót ahhoz, hogy el tudjon aludni?
D Egyszer sem.
E Egyszer-másszor a hónap folyamán.
F Egyszer vagy kétszer hetente.

4. Rendszerint felébred éjszaka?
A Gyakorlatilag soha.
B Időnként, de hamar visszaalszom.
C Többször is, és nehezen alszom el újra.

5. Tudomása szerint, alvás közben:
D Nem horkolok.
E Horkolok.
F A légzésem néha kihagy.

6. Általában mennyit alszik?
C Kevesebb, mint 6 órát, vagy több mint 10 órát.
B 6-7 órát.
A 7-10 óra között.

7. Ébredéskor általában:
A Kipihentnek érzem magam.
B Szeretnék még egy kicsit aludni.
C Nagyon nehezen kelek fel.

8. Mikor érzi magát jó hangulatban?
F Dél előtt ritkán.
E Reggeli után.
D Amikor felébredek.

9. A nap folyamán:
D Általában jó formában vagyok.
F Egész nap álmos vagyok.
E. Olykor előfordul velem, hogy ebéd utáni sziesztára van szükségem.

10. Munka közben hogyan tud koncentrálni?
B Kávéra van szükségem ahhoz, hogy koncentrálni tudjak.
A Nincsenek koncentrálási nehézségeim.
C Gyakran nehezen koncentrálok.

MOST SZÁMOLJA ÖSSZE A BEJELÖLT A,B,C,D,E ÉS F VÁLASZAIT!

EREDMÉNY:

Ha csak A és D válaszai vannak: úgy tűnik, hogy az ön alvásminősége nagyon jó.
Esténként gyorsan elalszik, anélkül, hogy altatót venne be, és gyakorlatilag soha nem ébred fel éjjelente. Az ön pihentető alvása lehetővé teszi, hogy jó formában legyen egész nap, és a szükséges koncentrációs képessége is megvan.

Ha B és E válaszai vannak, de C vagy F válasza nincs: az ön alvását olykor zavarja, hogy nehezen alszik el, éjszaka felébred és/vagy „alvástartozása” van. De igazi alvászavara, úgy tűnik, valójában nincs.  Mindamellett javítania kell alvásminőségén az alvást segítő módszerek segítségével, és alváslemaradását mindenképp be kell hoznia.

Főként C vagy F válaszai vannak: önnek valószínűleg komoly alvászavara van, nevezetesen az alvás időtartama vagy minősége tekintetében. Ez azt jelenti, hogy mivel önnek szenvedést okoznak a visszatérő elalvási problémák, az alvási apnoe (légzéskimaradás alvás közben), a gyakori éjszakai felébredések, melyek után nehezen alszik el, vagy az abnormálisan kevés vagy hosszú alvásidők (10 órán túli alvás, ún. hiperszomnia), konzultálnia kell szakorvossal, és további vizsgálatok szükségesek.