Tojás – Nem csak húsvétkor

0
557

Ha a tojást két szóval kellene jellemezni, akkor azt mondanám: tápláló és sokszínű, hiszen rendkívül gazdag mind tápértékét, mind pedig elkészítését illetően. Az egészséges étrend alapját pedig éppen a nagy tápértékű ételek és élelmiszerek, valamint a változatosság adja.

Tápanyag 1 tojás (40 g) tápanyagtartalma Napi beviteli érték hány %-át fedezi

Energia                  66 kcal                                                  4
Fehérje                  5,4 g                                                     10
Zsír                        4,8 g                                                      8
Kalcium                 16,9 mg                                                  2
Nátrium                  57,6 mg                                                 3
Magnézium            4,8 mg                                                   2
Foszfor    9            4 mg                                                      15
Vas                        0,5 mg                                                    4
Cink                       0,3 mg                                                    3
A-vitamin                88 μg                                                     9
B1-vitamin              24 μg                                                     2
B2-vitamin              144 μg                                                  10
B6-vitamin              12 μg                                                    1
B12-vitamin             0,34 μg                                                16
D-vitamin                 0,6 μg                                                  10
E-vitamin                 0,3 mg                                                  2
Folsav                     28 μg                                                   13

A tojás fő érdemei közül kiemelendő, hogy teljes értékű fehérjeforrás, tehát az összes esszenciális aminosav (amelyeket szervezetünk nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani) megtalálható benne. A fehérjéket a szervezet építőköveinek is szoktuk hívni, hisz részt vesznek a test építésében és regenerálásában; továbbá nélkülözhetetlenek egyes enzimek, antitestek, hormonok előállításához és a megfelelő izomzat kialakításához is. Hiányuk főleg gyermekkorban fejlődési és növekedési rendellenességet okozhat.

Egy tojás napi energiabevitelünk (2000 kcal-val számolva) csupán 4%-át adja, miközben az ajánlott fehérje, D- és B2-vitamin 10%-át; a B12-vitamin és folsavszükséglet több mint 10%-át fedezi.

A mindennapi étrend része

A tojást sokan még mindig a túlzott zsír- és koleszterinbevitel felelősének tartják, pedig ezt már számos tudományos kutatás cáfolta. A hangsúly az elkészítési módban és az étrend egészében rejlik. A szalonnás rántotta vagy más, sok zsiradék hozzáadásával készült tojásételek gyakori fogyasztása valóban túlzott zsír- és koleszterinbevitelhez vezethet. Ugyanakkor egészségesen elkészített formában a tojás mindennapi étrendünk méltó részét képezi.

Elkészítése rendkívül sokrétű, önálló ételként főzve, sütve, egészben, krémként, feltétnek, salátaként, szendvicsbe tehetjük, míg összetevőként krémlevesekhez, tésztaköretekhez, feltétekhez és süteményekhez is felhasználjuk. Mindig nagy kérdés, mit pakoljunk tízóraira vagy uzsonnára gyermekünknek ahhoz, hogy energiával telve, egészségesen teljesítsen mentálisan és fizikálisan is az iskolában. E célra a tojás tökéletes választás. Szendvicsbe tehetünk főtt tojásszeleteket, készíthetünk tojáskrémet, illetve kevés olajban vagy olaj nélkül készített rántotta is képezheti egy egészséges és tápláló szendvics részét.

Mi az a  Koronás Tojás?

A Koronás Tojás védjegyet a Baromfi Termék Tanács azzal a céllal vezette be, hogy megkönnyítse a vásárlók eligazodását az információk között, s ezzel az egyszerű szimbólummal jelölje: ez a tojás garantáltan minőségi, biztonságos és magyar.

A védjegyszervezet megalakításának fő célja a kiváló, ellenőrzött magyar tojás népszerűsítése, az élelmiszerbiztonság, a higiénia, a nyomon követhetőség garantálása volt.
Állatorvosi, technológiai, takarmányozási szűrőn esnek át a termelők, és csak a megfelelés után használhatják a koronás védjegyet a tojáson és a csomagolóanyagon.

A tojás olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek – különösen gyermekkorban – szüksége van.

Tóth Bernadett, dietetikus