Tudjunk meg többet a fájdalomról, és különítsük el a tévhiteket

0
688

Íme, néhány igaz/hamis állítás a fájdalommal kapcsolatban:

A placebo hatás nem működik a fájdalomnál

HAMIS. A placebo (hatóanyag nélküli látszatgyógyszer) morfinszerű hatással lehet a legsúlyosabb fájdalomra. Mindannyian potenciálisan érzékenyek vagyunk a placebo hatásra, amely magában foglalja az enkefalinok (a fájdalomérzetet befolyásoló peptidek) felszabadulását az agyban. A fájdalom érzékelése pl. az elvárásainktól, a kezelésünkkel kapcsolatos belső reprezentációtól vagy az orvossal kialakított bizalmi kapcsolattól függően változik. Az a személy, aki úgy érzi, hogy meghallgatják, felismerik szenvedésében, és megértik a fájdalmát, valamint, hogy mit tehetnek érdekében a kezelések, kevésbé fogja fel a fájdalmát.

Agyunk nem képes kontrollálni a fájdalmat

HAMIS. Az agy maga termel hormonokat, endorfinokat, enkefalinokat, amelyek a morfiumhoz hasonló hatást fejtenek ki. Ezeket az anyagokat főként az agyalapi mirigy és a hipotalamusz választja ki, amikor bizonyos tevékenységeket gyakorolunk. Ezek az agyban lévő specifikus receptorokhoz kapcsolódnak, így hatnak a fájdalomra, a relaxációra/ellazulásra és a jó közérzetre.

Minél nagyobb a sérülés/ártalom, annál intenzívebb a fájdalom

HAMIS. A fájdalom kezelésére szakosodott központokban megfigyelt személyek legalább egynegyedénél nincs gyulladásos probléma vagy neurológiai elváltozás, amely magyarázatot adna a krónikus fájdalomra. Ilyen pl. a fibromyalgia, a glossodynia (a nyelv égő érzése), a temporomandibularis ízületi szindróma vagy az irritábilisbél-szindróma esete.

Műtét után normális a fájdalom

IGAZ, egyes esetekben. Műtét során általában a bőrt, az izmokat metszik, így logikus, hogy a beavatkozás fájdalmas, és minél jelentősebb, annál nagyobbak a fájdalmak. Ezen fájdalmak megelőzésére, valamint annak érdekében, hogy azok ne tárolódjanak a csontvelőben és az agyban, a műtét alatt és után csillapítják a fájdalmat. Bizonyos esetekben azonban krónikus fájdalom jelentkezik, amely a perifériás idegek károsodása miatti szövődmények egyike.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban!