Tuti tipp – Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén

0
1274

Bizonyára minden ember tisztában van a testmozgás fontosságával. Azonban a magas vérnyomásban szenvedők sokszor nem mernek edzeni, nehogy súlyosbodjon az állapotuk. Hogy miket lehet sportolni, és hogy miket érdemes ilyenkor kerülni, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás-specialistája beszélt.

Hogy edzés közben általában mennyivel nő a vérnyomás, nem tudni pontosan. Egészséges embernél attól függ, hogy adott terhelésre mennyire megy fel a vérnyomás és/vagy a pulzusszám, hogy mennyire edzett. Hirtelen, nagy erőkifejtésre a kevésbé tréningezetteknél gyorsabban, a jobb kondiban lévőknél lassabban, de akár 180/100 Hgmm körülire is felmehet a vérnyomás és 120 felettire a pulzus. Ez általában gyorsan – persze edzettségtől függő –,10 perc után jelentősen csökken, vagy normalizálódik.

Így sportoljon, akinek magas a vérnyomása

„A laza testmozgással járó mozgásformák – pl. úszás, futás, séta, labdajátékok, gimnasztika – az ajánlottak azoknak, akiknek eleve magas a vérnyomásuk. Azonban a súlyzózás és a passzív feszítőgyakorlatok inkább provokálják a vérnyomás emelkedését, ezért vagy kerüljük, vagy csak fokozatosan emeljük a terhelést! Fontos, hogy ilyenkor ne hajtsa túl magát az illető, mert akkor lazítás helyett csak stresszeli majd saját magát, illetve, ha túllép az adott kapacitásán, lehetőségein, akkor az könnyen sérüléshez vezethet, sőt, rosszabb esetben még szívprobléma lehet a vége. Viszont a legcélszerűbb az, hogy még mielőtt magas vérnyomással nekiállnánk sportolni, kérjük ki szakember tanácsát, aki pontos iránymutatással és tanácsokkal szolgálhat az edzéstervet illetően!” – mondja dr. Kapocsi Judit.

A magas vérnyomás életmóddal kezelhető

Az Európai Hipertónia Társaság legújabb ajánlása alapján a követező életmódbeli változtatások segítségünkre lehetnek a vérnyomás normalizálásában. Ezek valamennyi hipertóniás betegnél szükségesek, függetlenül a gyógyszeres kezeléstől. A cél a vérnyomás csökkentése, az egyéb rizikófaktorok mérséklése és a beteg által szedett gyógyszerek számának csökkentése.

  • A dohányzás elhagyása.
  • Testtömeg csökkentése (és annak megtartása).
  • A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás csökkentése.
  • Fizikai aktivitás fokozása.
  • A sófogyasztás mérséklése.
  • A gyümölcs- és a zöldségbevitel növelése, a telített- és a teljeszsír-bevitel mérséklése.

Életmódbeli változtatások hatása a szisztolés vérnyomás csökkenésében

Életmód

Vérnyomáscsökkenés

5 kg testsúlycsökkenés

3–4 Hgmm

DASH diéta

8–12 Hgmm

Só bevitel csökkentése (5 g/nap)

4–5 Hgmm

Fizikai aktivitás növelése

5–7 Hgmm

Alkohol fogyasztás csökkentése

2–4 Hgmm

 

 

 

Trombózisközpont