Tűzd ki a sárga szalagot!

0
1055

2013. március 4-10. között szervezik meg az Endometriózis Világhetet.

Nőnap közeledtével a világ figyelme egy rövid időre a nőkre irányul; ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy az ünneplés mellett felhívjuk a figyelmet a nők problémáira is. Míg Indiában a nőket érintő legnagyobb probléma, az erőszak ellen fogtak össze, Európában inkább a nők egészségével kapcsolatos kérdések kerülnek fókuszba. A fogamzásgátlás, a gyermekek születésének tervezhetősége hatalmas lehetőséget adott a nők kezébe: lehetőségük van megtervezni és irányítani az életükben bekövetkező legfontosabb eseményeket, és ha arra vágynak, lehetőségük van karriert építeni. Európaszerte nők milliói választották ezt a lehetőséget, amelynek következtében a fogamzásgátlók időről-időre górcső alá kerülnek. Mint minden gyógyszernek, úgy a fogamzásgátlóknak is lehetnek mellékhatásaik (ha nem lennének, akkor hatásuk sem lenne), azonban a tabletták történetének 50 éve bebizonyította: a kockázat/haszon arány egyértelműen a tabletták hasznosságának irányába dől el.

Endometriózis – az alattomos betegség

A másik fontos téma március elején a március első hetére eső Endometriózis Világhét, amely egy világszintű összefogás a betegség tüneteinek megismertetésére. Az endometriózis a méh nyálkahártya-sejtjeinek a méhen kívül, a hasüreg más szervein történő, gócokat és összenövéseket létrehozó megtapadása. Becslések szerint a nők legalább 10, de egyes források szerint akár 20%-át is érintő alattomos betegség, amely leginkább a termékeny korosztálynál jelentkezik, és hónapról hónapra –elsősorban menstruációs ciklushoz kapcsolódó – komoly fájdalommal jár: menstruációs fájdalmak, görcsök, fájdalmas szexuális élet, fájdalmas vizelet- vagy székletürítés, deréktáji fájdalmak.

A betegség alattomos, egyrészt mert az előrehaladottsága –azaz, hogy mennyi méhnyálkahártya góc és összenövés található a medencében- nem feltétlenül függ össze a fájdalmak erősségével, másrészt azért, mert nagyon nehéz diagnosztizálni: a tünetek nehezen elkülöníthetők más betegségekétől vagy akár a normális menstruációs tünetektől, illetve a jelenleg rendelkezésre álló diagnosztikai eszközök (ultrahang, MR) nem mutatják ki egyértelműen. Egyetlen diagnózis létezik: a laparoszkópos műtét, de ki vállalna egy műtétet menstruációs fájdalmak miatt?

Életre szóló

Az endometriózis életre szóló, krónikus betegség, amelynek kezelés nélkül szövődménye lehet a meddőség is. Miközben a meddőség hátterében az esetek 25-40%-ban az endometriózis húzódik, a betegek fogantatási nehézségeik előtt tüneteikkel legtöbbször nem is fordulnak orvoshoz, hiszen nagyon szubjektív annak megítélése, hogy mit jelent az „erős” vagy a „normális” menstruációs fájdalom, ezért a nők sokszor életük természetes velejárójának tekintik, és nem beszélnek róla orvosukkal.

Pedig a rendszeresen visszatérő fájdalom rontja az életminőséget, hiszen a nő nem tud bekapcsolódni a társas- vagy szabadidős programokba, de még karrierjét, szakmai előmenetelét is nehezíti a fájdalom. A család tehetetlenül nézi a szenvedést, és a probléma mind a társadalomra (amely akár számszerűsíthető is), mind az emberi kapcsolatokra nagy terhet ró.

 

Sárga szalag

Az endometriózis általában már fiatal korban megjelenik, a tünetek megjelenésétől számítva azonban a statisztikák szerint még 8 év telik el, mire diagnosztizálásra kerül, és ez alatt a beteg 6 különböző orvosnál jár! A sárga szalaggal jelképzett Endometriózis Világhét célja ezeknek a statisztikáknak a javítása: a nők és az orvosok figyelmének felhívása arra, hogy a tünetek megjelenése esetén gondoljanak a betegségre, illetve a kezelési lehetőségekre, hiszen mind műtéti, mind gyógyszeres kezelés rendelkezésre áll a szenvedés enyhítésére.

 

Keresd fel az Endometriózis Világhét magyar Facebook oldalát (www.facebook.com/endometriozisvilag7), és tűzd ki a sárga szalagot!

 

Beszerezhetsz egyet nőnapon a nárciszt osztogató hostessektől a következő helyszíneken és időpontokban:

  • Szél Kálmán tér 10:00
  • Deák Ferenc tér 12:00
  • Oktogon 14:00
  • Móricz Zsigmond körtér 16:00

Daylightmedia