A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át, hazánkban legalább 240 ezer embert érint. A neuropathiának ez a típusa károsíthatja többek között a szív- és érrendszeri funkciókat, ezért a neuropáthiás cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a szövődmény által nem érintett diabéteszesek között. Ezen a korai felismerés és a helyes kezelés segíthet. Most a tizenharmadik neuropathia centrum kezdheti meg működését a Szent István Kórházban.

 

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye. A kisereket érintő szövődmények sorába tartozó idegrendszeri károsodás egy alapvető tekintetben különbözik a szemészeti és vese szövődményektől: míg utóbbiak jellemzően igen hosszú időn keresztül teljesen tünetmentesek, az idegbántalom gyakran tünetekkel is járhat – mondja Dr. Kempler Péter egyetemi tanár.

„A helyes diagnózis és a megfelelő kezelés – amely természetesen a páciensektől is odafigyelést, rendszerességet igényel – hosszútávon jó életminőséget biztosíthat a neuropáthiás cukorbetegnek is. Ehhez persze speciálisan képzett szakemberekre és korszerű diagnosztikai eszközökre van szükség.” – mondta el a Kelet-pesti Neuropathia Centrum átadása alkalmából Prof. dr. Vályi-Nagy István, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgatója.

A neuropathia típusai

A neuropathiának három típusa különböztethető meg: a motoros neuropathia, az autonóm neuropathia és a szenzoros neuropáthia.

A motoros neurophatia a motoros idegeket érinti.

Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, ezért az ilyen betegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között.

A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A lábamputációk 85%-ért a neuropathia tehető felelőssé, amely mintegy 4000 esetet jelent évente. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák, és kezelnék a betegséget.

A 13. neurophatiás diagnosztikai centrum

Ez év szeptemberében a Szent István Kórházban kezdi meg működését a 13. neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum. Az új centrumban a betegség felismerését korszerű eszközökkel: neurométerrel és neuroteszttel segítik az orvosok munkáját.

 

 

A cukorbetegség egyik súlyos szövődményének, az érzőideg-károsodásnak (neuropathia) a megelőzésére, vizsgálatára és kezelésére alkalmas rendelő létrehozását és működtetését, az eszközök beszerzését a Wörwag Pharma Kft. támogatta.

 

 

A fővároson kívül is elérhető már a szakszerű diagnózis és kezelés:

  • Szekszárdon,
  • Nyíregyházán,
  • Szegeden,
  • Győrben,
  • Debrecenben,
  • Pécsen.

A Kelet-pesti Neuropathia Centrumba a IX. és XIX. kerületből várják a betegeket. Bejelentkezés: munkaidőben (1) 456-7606 –os telefonszámon lehetséges, a vizsgálatok a diabetes szakambulancia rendelési idejében történnek.

Newsbreakers