Varázslatos ünnep, ragyogó otthon

0
235

Karácsonyra, az év végi ünnepekre igyekszünk meleg légkört, kifinomult, választékosan díszített környezetet teremteni otthonunkban. Olykor kevés dolog is elég ahhoz, hogy sikerüljön valami újat, divatos dekorációt varázsolnunk a karácsonyi asztalra, a fára, egyéb helyekre a lakásban. Íme néhány jó tanács hozzá

Domináló szín és stílus megválasztása

Először is válasszuk meg, idén milyen jelleget öltsön az ünnep: 

• Ha természetes légkört kívánunk teremteni, a lakás, az ünnepi asztal díszítésekor inspirálhat minket pl. a téli erdő, és fenyőgallyakkal, örökzöld növények leveleivel, festetlen tobozokkal díszítsünk. 

• Amennyiben jobban szeretjük a frissességet sugárzó, modern dekorációt, a sok fehérrel, kékes színnel variált, világos tónusú, üde, ún. skandináv stílust kövessük természetes anyagból készült díszekkel

Barokkos, „rózsaszín tündéres” stílus a kedvencünk? Ez esetben részesítsük előnyben az arany és rózsaszín árnyalatait – ami most divatos is. Természetesen előzetesen vegyük figyelembe, milyen enteriőrben élünk, és annak stílusához igazítsuk az ünnepi dekorációt. 

Aranybarna tónus

Kiemelhetünk az ünnepi hangulat „megalapozásakor” egy-egy domináló színt valamilyen egyedi stílus megválasztása nélkül is. Ez esetben ezeknek a színeknek néhány árnyalatát alkalmazzuk díszítéskor, harmóniát teremtve köztük. Ebben az évben dönthetünk úgy, hogy gesztenyebarna tónusokat/alapszínt választunk pl. a terítő, az asztalkendő és az asztalközép anyagánál, arany és fehér apró díszítésekkel élénkítve azt – így egyensúlyba hozva a színeket. A barna-arany-fehér hármasával idén újszerűvé tehetjük az ünnepi asztalt.

Ünnepi egyszerűség

Ha nincs speciális elképzelésünk az idei ünnepi dekorációval kapcsolatban, törekedjünk az egyszerűségre! Egy nagy fehér (esetleg önmagában mintás, damaszthatású) asztalterítő arany vagy ezüst szegélyű fehér tányérokkal mindig hatásos. Szórhatunk az asztalra karácsonyfadísz-gömböket, illetve tehetjük azokat egy szép nagy tálban asztalközép gyanánt az étkészlet mellé. Mindez egyszerűségében is ünnepi hangulatot kölcsönöz.

Ragyogó és rusztikus

A karácsony varázsa tehát mindenekelőtt az ünnepi légkör megteremtésének kérdése, amelybe beletartozik az alkalmi dekoráció. Az év utolsó néhány napján lakásunk/házunk ünnepi ruhába öltözik. A karácsonyfától kezdve a szobák díszítéséig idén merjünk mindent, ami ragyog, vagy választhatunk rusztikus, meleg hatású díszítést is. Könnyen megvalósítható módon, anélkül, hogy agyonfárasztanánk magunkat!

A „nagy dekorálójátékot” kezdhetjük a teljes lakás/ház díszítésével. A csillogó girlandok (füzérdíszek), ragyogó üveggömbök és -figurák nem csak a karácsonyfa díszítésére fenntartottak! Egy nagy, átlátszó vázában elrendezve vagy egy gömb alakú akváriumban megbújva, az ablakra, vagy az ajtófélfára felfüggesztve is ünnepi hangulatot áraszthatnak ezek a díszek. Hagyatkozzunk a képzeletünkre!

A kellemes, meleg légkört puha, ünnepi motívumos műszőrme takarókkal és párnákkal a kanapén és a székeken csak fokozhatjuk.

Ha eljön az ünnep estéje…

Karácsonyeste – a fa mellett – az ünnepi asztal játssza a főszerepet. Mindnyájan kedvünk szerint választhatunk, milyen legyen, hangsúllyal stílusra, színre vagy anélkül is. Feltehetünk akár régi, hímzett asztalterítőt, asztalkendőket, a telet, az ünnepet idéző mintákkal… De ha divatosak akarunk lenni, akár egyedi, gyöngyökkel, flitterrel ellátott terítőt is választhatunk magyal-, fagyöngy-, borostyánlevél- vagy fenyőágmotívumokkal díszítve. A legszebb étkészletünkből tálaljunk, minőségi üveg vagy kristálypoharakkal kiegészítve, a várható italfajták szerint.

Ha eléggé kreatívak vagyunk, szalmadíszeket is készíthetünk saját tervezésünk alapján az asztalra, a fára. A tökéletes ünnepi hangulat érdekében természetesen a fényekkel is játszhatunk: gyertyafényes legyen a vacsora, továbbá a karácsonyfa égői akár ezer színben vagy gyöngysorban egyszerre ragyoghatnak… 

De ne feledkezzünk meg az ajándékok hangulatkeltő hatásáról sem! Csillogó papíros, színes csomagolásuk a fa alatt az ünnepi dekoráció részét képezheti. 

A rózsaszín feldob!

Ha kedvünk tartja, ezt az évvégét lássuk rózsaszínben! A rózsaszín pasztell, erősebb vagy akár fluoreszkáló árnyalatai idén a karácsonyfa- és asztaldíszek domináló színét jelenthetik. Vidám hangulatot kölcsönöznek szilveszterkor is, és hatásukra minden alkalommal még jobb kedvvel ülünk az ünnepi asztalhoz!

Emlékeztetőül a dekoráció sikeréhez:

1. Ha rózsaszínbe öltöztetjük az ünnepet, néhány árnyalatához adjunk hozzá arany-ezüst díszítést.

2. Először a csillogó füzérdíszeket tegyük fel a fenyőfára, azután a nagyobb gömböket alulra. Minél magasabban díszítünk, a gömbök annál könnyebbek legyenek. Elegáns hatást érünk el, ha a többi dekorációval harmonizáló színű selyemszalagokkal kötözünk díszt, szaloncukrot.

3. A legérdekesebb – amennyiben mi nem tudunk „gyártani” –, ha a karácsonyfadíszek, különféle természetes anyagokból készülnek, és kézművesektől származnak. Ők évről évre új ünnepi díszítőelemekkel rukkolnak elő. 

4. A természet semmiképp ne maradjon ki az ünnepi dekorációk tárházából. Az említett magyalágakon, fagyöngy-borostyán leveleken, fenyőágakon kívül cserepes virágainkat is „hadrendbe állíthatjuk”, csillogóan színes díszpapírokba csomagolva.

Forrás: Galenus