Vegye komolyan az aranyeres panaszokat!

0
559

Aranyeres panaszaikkal sokan azért nem keresik fel a szakorvost, mert a vizsgálatot kínosnak, kellemetlennek vélik. Sajnos, részint a szégyenkezés is oka, hogy a vastagbéldaganatok nem ritkán túl későn kerülnek diagnosztizálásra…

Megerőltetés, rostszegény táplálkozás, várandósság, de akár az idő múlása is hozzájárulhat az aranyerességhez, amely a fejlett országokban a lakosság majdnem 40 százalékát érinti. Sokan nem veszik elég komolyan a problémát, vagy szégyellik felkeresni az orvost, pedig az aranyerességnél gyakran jelentkező vérzés előhírnöke lehet a vastagbéldaganatos megbetegedésnek, amely Magyarországon a tüdőrák után a második legtöbb ember halálát okozza.

Sajnos egyre több egészségügyi panasz kapcsán mondhatjuk el azt, hogy mára  népbetegség, de a mozgásszegény életmód, a rostszegény táplálkozás, a stressz a legtöbb esetben súlyos panaszokat okoz az emberi szervezetben, meghatározva a társadalom nagy részének egészségügyi állapotát. Az aranyeresség ráadásul már fiatalokat is érinthet, hiszen a túlzásba vitt statikus erősportok jelentős térnyerése a betegség korai megjelenését eredményezheti. Emellett a túlsúly, a családi örökletes hajlam, az elhízás, különböző daganatos megbetegedések, a vénás rendszer nyomásfokozódásával járó májbetegségek vagy akár a várandósság is hozzájárulhatnak az aranyér kialakulásához.

Aranyérbetegségről akkor beszélünk, amikor a belső aranyértörzsek kötőszövetes felfüggesztése megnyúlik, és ezek az érpárnák előesnek a végbélbe. A legenyhébb változata a kisfokú megnagyobbodás az aranyér előesése nélkül. Súlyosabb esetben székeléskor az aranyerek nyomásra lesüllyednek, de spontán visszahúzódnak. A harmadik stádiumban székeléstől függetlenül akár mozgáskor is előesnek, már spontán nem húzódnak vissza, de ujjal visszahelyezhetők. A legsúlyosabb esetben az aranyerek már nem helyezhetők vissza, folyamatosan a végbélnyílás előtt helyezkednek el – mondta Dr. Bertha László sebész adjunktus, az MDC Clinic Egészségügyi és Diagnosztikai Központ proktológusa.  

A szakember hozzátette, a helyes életmód kialakításával az aranyérbetegség kialakulása az esetek nagy részében megelőzhető, vagy nagyon sokáig kitolható . Ennek azonban feltétele a rostban gazdag táplálkozás, napi 2-3 liter folyadék fogyasztása, a rendszeres, dinamikus mozgás, az elhízás, valamint az erősportok túlzott művelésének elkerülése. Szükség lehet bizonyos rossz szokások elhagyására: sokan újságot olvasnak például székelés közben, ez azonban hosszú távon az aranyeresség idő előtti kialakulásához vezethet.

A betegek panaszai közül a leggyakoribb a székelés után jelentkező friss, piros vérzés, amelyet a székleten vagy a wc-papíron észlelnek. A betegség elhanyagolásával az aranyeresség egyre súlyosabb stádiumai jelentkeznek, a vérzés intenzitása erősebbé és gyakoribbá válik. Nagyon fontos, hogy már a panaszok jelentkezésekor szakemberhez forduljunk. Az aranyeresség a kezdeti stádiumaiban nagyon jól kezelhető, a betegek teljesen panaszmentessé válnak. Ha azonban elhanyagoljuk, a IV. fokú állapotban már nagyon nehéz jó eredményt elérni. Az alkalmazható kezelést az aranyeresség stádiuma határozza meg: enyhébb esetben diéta, életmódbeli változás, kúpos, vagy kenőcsös konzervatív kezelés mellett teljes gyógyulás érhető el. II-III. fokú aranyeresség esetén már ambulánsan elvégezhető, fájdalmatlan kezelésre van szükség. Ilyen például a gumi gyűrűzéses módszer, amikor egy speciális műszerrel a megnyúlt aranyerek tövére gumigyűrűt helyeznek fel, amelyek lelökődése után a betegek teljesen panaszmentessé válnak. Súlyosabb esetekben azonban már csak műtéttel lehet eredményeket elérni.

Az aranyérrel kapcsolatos vizsgálatoktól a legtöbben viszolyognak, azonban a proktológus szerint ezeknek a félelmek hátterében tévhitek állnak. A végbéltükrözés megfelelő empátiával és gyakorlattal végezve minimális rosszérzésen kívül semmilyen fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár, annak elvégzése viszont életmentő lehet. Sajnos nagyon sok beteg későn jelentkezik az orvosnál, pedig az aranyeresség leggyakoribb tünete, a vérzés hátterében az esetek egy részében polip vagy rosszindulatú daganat áll, amelyek felfedezése csak proktológiai tükrözés során lehetséges – hangsúlyozta a szakember.

A statisztikák riasztóak: az elmúlt 30 évben 4,5-szeresére nőtt a végbél daganatosok száma, évente csaknem 5000-en halnak vastagbél rák miatt. A tüdőrák után ez a második leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon, holott ha időben észreveszik, nagyon jó arányban gyógyítható.

[Forrás: Toscana Media]