Bár ritkán, de már fiatal korban kialakulhatnak az alsó végtagokon a kitágult vénás rendszer látható elváltozásai. Ezek a kéken áttűnő szivacsos jellegű kiboltosulások csak az egyik végtagon észlelhetők és meglehetősen sérülékenyek. Több kevert, vénás és artériás fejlődési zavar vagy veleszületett folt is legtöbbször az arc egyik oldalán vagy az egyik végtagon alakul ki.

Néha a bőr hasadási vonalainak, lefutásának megfelelően láthatók a borvörös elszíneződések és egy-egy elődomborodó vénás csomó. Több klinikai változatuk ismert. A kozmetikai hibán kívül egyéb panaszt a betegnek nem jelentenek. Eltüntetésükre a speciális lézeres kezelés javasolható. A pubertáskor után főleg fiatal leányok végtagjain – a térd körül és a combokon – jelennek meg a legyezőszerűen szétterülő ún. seprűvénák. Csak kozmetikai problémát jelentenek, és szakszerű eltávolításukkal ez is megszüntethető.

Álló foglalkozásúaknál – főleg nagyobb fizikai igénybevételt követően – vénás visszértágulatok jelenhetnek meg. Olykor húzó fájdalmat, enyhe gyulladást észlel a beteg. A gyulladás helyén beszűrődött csomó tapintható. Kellő pihenés nélkül a folyamat idült gyulladássá válhat, és hegesedést okozhat.

Tanácsok:

• A gyulladás helyi kezelése borogatással, kenőcsökkel, rugalmas harisnya viselésével megelőzheti az idült elváltozások kialakulását.
• A már kitágult visszerekben az elégtelen vénás billentyűzet hibája miatt pangás következik be. Olykor hirtelen fellép a tágult véna gyulladása. A fájdalmas gyulladás legegyszerűbben jegeléssel és borogatással enyhíthető, valamint gyulladáscsökkentő kenőcsökkel.

Az elhanyagolt gyulladások és a nem kezelt vénás betegség következtében az erek elzáródhatnak, a nyirokkeringés is akadályozottá válik és kialakul a visszérgyulladások jellegzetességeit viselő láb: a kitágult, kékesen áttetsző, lúdtoll vastagságú köteges vénák, a bokák feletti barnás elszíneződések, amik később szürkéssé válnak, a bőr felszíne fényessé válik, a boka feletti területen elvékonyodik.

Kezdetben egy gombostűnyi hámhiány jelenik meg a bokák feletti részen, majd terjedni kezd, komolyabb fájdalmat nem okozva. A visszaáramlási akadály miatt a terület nedvezik, nyirok lép ki a fekélyből. A lábszárfekély a vénás keringésében akadályozott lábon alakul ki; de a keringési viszonyok rendezésével, helyi kezelésekkel a betegség tünetmentessé tehető. A kezelés elhanyagolása nagymértékben lerontja a gyógyulási folyamatot, ezért igen fontos a kezelőorvos és a beteg folyamatos együttműködése.

dr. Major Endre

Kapcsolódó anyagok:

A belgyógyász a visszérbetegségről
A szép láb titka
Több, mint szépséghiba