Zeneterápia alvászavarra

0
1489

Taiwani kutatók szerint mintegy harmadával csökkenthető az alvászavar okozta tünetegyüttes úgy, hogy elalvás előtt kellemes muzsikát hallgatunk.

Az alvászavarokat a legsikeresebben zeneterápiával lehet kezelni – erre az eredményre jutottak legalábbis a University of Taiwan kutatói. A Journal of Advanced Nursing című szaklapban publikált tanulmány szerint a jazz, a népzene és a klasszikus zenei darabok a legalkalmasabbak az ellazulásra és az alvászavar leküzdésére. A BBC-Online által idézett módszer szerint lefekvés előtt 45 percig tanácsos kellemes zenét hallgatva relaxálni.

Hui Ling Lai, a University of Taiwan kutatója, egyben a Tzu Chi buddhista kórház orvosa és teamje szerint könnyen megtanulható a zeneterápiás lazítási eljárás technikája.

Először is olyan zenét kell választani, melynek üteme percenként hatvan és nyolcvan között mozog. (Összehasonlításul: a tánczenében például 120-140 ütem található percenként.)

A zenehallgatás fiziológiai változásokat is hozott a kísérletben résztvevők szervezetében: lassult a szívritmusuk és a légzési ritmusuk, ez segítette őket később elaludni. A kutatók hatvan idősebb alvászavaros résztvevő segítségével végezték a tesztet. Egy részüket zeneterápiával kezelték, a kontrollcsoport tagjait természetesen nem.

A zeneterápiával kezelt páciensek mintegy 35 százaléknyi javulásról számoltak be. Említést tettek arról, hogy könnyebben aludtak el, hosszabb lett a alvási periódusuk, és kevesebb diszfunkció nehezítette az életüket nap közben.

Hui Ling Lai szerint már egyetlen hétnyi zeneterápia is jelentős javulást hozhat az alvászavarokkal küszködők körében.

Galenus