A szoláriumozás alapvetően sem kozmetikai célból, sem a jó közérzet érdekében nem indokolt.Ugyanis a készülékek által leadott sugarak károsítják az immunrendszert, és egyértelműen felelőssé tehetők a bőrrák kialakulásáért.

Veszélyes sugarak

A szoláriumcsövek a gyors barnítás érdekében a Napnál lényegesen nagyobb UV-A sugárdózist adnak le. Az előírás szerint a gépek optimálisan az egyenlítői, déli napfény sugárértékét bocsájtják ki magukból.

A gyártóknak minden készülékhez pontos útmutatást kell mellékelniük, amelyből kitűnik, hogy milyen bőrtípusnak mekkora sugárdózis adható (ún. szoláriumterv). A szoláriumterv alapja az a legkisebb UV – mennyiség, amellyel a leégés veszélye nélkül érhető el barnulás. A kezdeti szakaszban csak rövid időtartamú “nepkezelések” vehetők.

A különféle szakgrémiumok, az Euroskin (a bőrrák kivédésére megalakult európai szövetség), az ENSZ Egészségügyi Világszervezete és a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság teljesen egységes véleménye szerint (amellyel a magyar bőrgyógyászok nagy része is egyetért), a szolárium használata alapvetően sem kozmetikai célból, sem a jó közérzet növelésére, de még betegségmegelőzésre sem igazán indokolt. Ugyanis a készülékekből leadott mindkét sugárféleség – a hosszú hullámú UV-A és a rövid hullámú UV-B sugarak – egyértelműen felelőssé tehető a bőrrák kialakulásáért.

A csonterősödéshez szükséges napfényhez a szabadban tett rendszeres séták alkalmával is hozzá lehet jutni. A túl gyakori és a szükségesnél nagyobb mennyiségű sugáradag viszont nem csak a bőrt, hanem az immunrendszert is károsítja.

Az európai norma szerint például a tizennyolc éven aluli fiatalok számára különösen veszélyesek a szolárium sugarai. Ezért nem is tanácsolják a gyerekeknek a szoláriumozását.

Mit kell tudnia a szoláriumot használónak?

 • Csak szakképzett személlyel működtetett szoláriumot tanácsos felkeresni, ahol egyénre szabott tanácsokat kaphat a vendég. A tanácsadásnak figyelemmel kell lenni az illető korára, bőrtípusára és egyéni érzékenységére, valamint arra, hogy mikor szoláriumozott, illetve napozott utoljára.
 • Felégett, pirosló bőrrel vagy különféle szokatlan bőrreakciók esetén nem szabad szoláriumozni. A fényterhelések között legalább 72 órás szünetet kell tartani.
 • A fokozatosság és a mértéktartás az egészséges barnulás kikerülhetetlen kulcsszavai.
 • A szoláriumozásnál az előírt higiéniát be kell tartani. A szoláriumot (és a többször használatos szemvédőket) minden vendég után megfelelő szerrel fertőtlenítenie kell a gép kezelőjének.
 • A fertőzésveszélytől a legbiztosabban a fóliaborítás véd meg. Az álló szoláriumok higiénikusabbak, mint a fekvők.
 • A kozmetikumokat  (sminket, dezodort, parfümöt) a szoláriumozás előtt el kell távolítani, mert a készítményekben található illatanyagok miatt a bőrön tartósan fennmaradó barna festékfoltok keletkezhetnek.
 • Léteznek olyan speciális barnító habok, bőrt nedvesítő emulziók, amelyek jól használhatóak a szoláriumozás során. A legbiztonságosabb, hogyha emulgálószereket nem tartalmazó rázókeverékeket kenünk magunkra. Fontos, hogy ne legyen bennük citrusgyümölcs, bergamottolaj.
 • Az UV sugarak nagyon veszélyesek a szemre. Bebizonyosodott, hogy szerepük van a szürkehályog kialakulásában, ezért nem tanácsos megfeledkezni a megfelelő védőszemüveg használatáról. A gépek által előidézett forróság a szem kiszáradásával járhat, a kontaktlencsét viselőknek szemcseppre is szükségük lehet.
 • A gyógyszereket szedők feltétlenül konzultáljanak orvosukkal. Nagyon sok olyan gyógyszer van, amely fényérzékenységet vált ki.
 • A szoláriumozás során fellépő forróság árthat a várandósoknak.
 • Vannak bőrbetegségek, amelyek eleve kizárják a szolárium használatát (sebek, herpesz, fertőző bőrbetegségek).

 

Markovics Vera
kozmetikus