Egyre több a kórosan kövér

A túlsúly ma a világ legelterjedtebb és legnagyobb költséggel kezelhető krónikus betegsége. A magyarok mintegy 60 százaléka túlsúlyos, közülük több százezren súlyos betegek. Az egyik megoldás a gyomorgyűrű beültetése lehetne, a módszert azonban kevesen ismerik, és nem is mindenki tudja megfizetni a gyűrű költségét.

A statisztikák szerint 2010-re az Egyesült Államokban, amennyiben sürgősen nem tesznek valamit, a lakosság 100 százaléka(!) kövér lesz, 15 év múlva pedig szinte mindenki cukorbeteg – figyelmeztet a Magyar Egészségvédelmi Alapítvány.

A kövérség hazánkban is terjed: a magyar népesség 60 százaléka túlsúlyos, több százezren közülük súlyos betegek, hiszen a kövérséggel szinte törvényszerűen megjelenik a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

A kórosan kövér embereknek mindössze két százalékánál mutathatók ki hormonális okok, és maximum 30 százalékuknál beszélhetünk örökletes tényezőkről, vagyis a többieket táplálkozási szokásaik és a mozgáshiány juttatja ebbe az állapotba – hívja fel a figyelmet a Magyar Egészségvédelmi Alapítvány.

A fogyás nemcsak egészségügyi szempontból létkérdés a nagyon kövéreknek, a 150 kilósok, vagy még kövérebbek ugyanis szinte ki vannak zárva a társadalomból. Egy 180 kilós ember például nem tud elmenni moziba, nem tud felszállni a vonatra, képtelen magának ruhát venni, vagy egy normál méretű autóba beülni. Emiatt depressziós lesz, és még többet eszik.

Tartósan 10-15 kilónál többet lefaragni egy emberről gyógyszeres kezeléssel, pszichoterápiával és mozgással sem nagyon lehet. Hatékony segítség lehet azonban a gyomorgyűrű beültetése, amely 10 évig maradhat bent és nem okoz semmilyen problémát. Az állítható méretű kis gyűrűvel – amit laparoszkópos technikával juttatnak be a páciens hasába – gyakorlatilag két részre osztják a gyomrot, mintha nadrágszíjjal elkötnék. A gyűrűvel egy év alatt 50 kilót tudnak lefogyni azok, akiken már semmilyen más diéta nem segít.

Hazánkban 1998 óta végeznek ilyen műtétet, amelyért nem kell fizetni, a gyűrű azonban 450 ezer forintba kerül, és ezt nem minden esetben támogatja az Országos Egészségügyi Pénztár. Eddig 220 beteget operáltak meg, akiknek 98 százaléka lefogyott ezzel a módszerrel. A szerzett cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedőknél, köztük is főként a fiataloknál, a súlycsökkenés után a cukorbetegség el is tűnhet, a vérnyomás pedig visszaállhat a normális értékre.

A gyomorgyűrűs műtéteket indokolt esetben, beutaló nélkül, az ország három klinikáján végzik: Budapesten a Péterfy Sándor utcai kórházban, Debrecenben a DOTE I. sz. Belgyógyászati Klinikáján, Pécsett a négyszáz ágyas klinika sebészeti osztályán.

[forrás: mno.hu, 2005.03.05.]