5 kérdés az allergia kezeléséről, koronavírus-járvány idején

0
221
73961915 - woman with respirator mask fighting spring allergies outdoor

A felmelegedéssel együtt erősödhetnek az allergiás tünetek. Az idei évet sok szempontból átírta a koronavírus-járvány, de változik-e az allergia kezelése is a vírus terjedése miatt? Szedhetjük-e a megszokott gyógyszereinket vagy változtatnunk kell? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa

Szedhetek antihisztaminokat?

Az antihisztamin szedhető a járvány ideje alatt is az allergiás tünetek kezelésére. Mivel nem nyomja el az immunrendszer működését, ezért nem teszi a szervezetünket védtelenebbé a kórokozóval szemben. Sőt, szedni is kell, az allergológus által javasolt dózisban, hiszen a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt allergia mellett szövődmények is jelentkezhetnek. 

Allergén immunterápiát kezdhetek?

Az allergén immunterápia egy olyan kezelési mód, amely tartósan képes megszüntetni az allergiás tüneteket, akár 10-12 évre is. Ennek eléréséhez a kezelést minimum 3 évig kell folytatni kell. Aki az előző évben kezdte az allergén immunterápiát fontos, hogy az idén is folytassa a kezelést, illetve aki úgy dönt, hogy az idén szeretné elkezdeni, arra is van lehetőség.

Poratka allergiám van, mit tegyek?

Sajnos a jelenlegi helyzet egyaránt tüneteket okozhat a lakáson belüli allergénektől szenvedők és a pollenallergiások számára is. A koronavírus terjedésének megfékezéséhez nagyon fontos, hogy a következő heteket, a szakmai szervezetek ajánlását követve a zsúfolt helyektől távol, lehetőleg az otthonunkban töltsük. Poratka allergiások esetében ez azzal járhat, hogy a tüneteik az évnek ebben az időszakában megszokottól eltérően intenzívebben jelentkezhetnek. Ha úgy érezzük, hogy a korábbi kezelés és alapos takarítás kevés, forduljunk allergológushoz tanácsért!  

Szedem a gyógyszereimet, de a tüneteim mégsem csökkennek. Miért?

Az allergiás tünetek több körülménytől is függenek. Természetesen számít, hogy az allergén növény milyen koncentrációban van jelen a levegőben. Lényeges az egyéni érzékenység is, de a stressz is egy jelentős faktor. Kutatások is igazolják, hogy a stressz fokozza az allergiás tüneteket, így akár a korábban hatásos kezelésen is változtatni kell, hogy a panaszaink megszűnjenek. A jelenlegi helyzet több okból is stresszt jelent, ha az allergiás tünetek a kezelés ellenére nem szűnnek, ez is lehet a háttérben. 

Fotó: 123rf.com

Jól teszem, ha megvárom a járványos időszak végét és csak utána megyek orvoshoz?

A mostani helyzetben valóban nagyon fontos, hogy kerüljük a nem létfontosságú útjainkat, a mozgásunkat csak a legfontosabb ügyek elintézésére korlátozzuk. Nem tudjuk azonban megmondani, hogy a járvány még hetekig vagy hónapokig tart. Az allergiás tünetek kezelését azonban nem szabad halogatni. Az elhúzódó orrdugulás miatt akár krónikus arcüreggyulladás is kialakulhat. Ha a tünetek miatt éjszaka nem tudunk megfelelően pihenni, nappal nemcsak fáradtabbak leszünk, de hosszútávon az immunrendszer működése is gyengül, könnyebben megbetegedhetünk. A gyulladt orrnyálkahártya is érzékenyebb a fertőzésekkel szemben, az allergiás tüneteket tehát mindenképp kezelni kell. Ebben az időszakban sokak számára fontos lehet, hogy a személyes találkozó mellett távkonzultációt is igénybe vehetünk, így az otthonunkat sem kell elhagyni, hogy személyre szabott kezelésben részesüljünk. 

Forrás: Budai Allergiaközpont