Fotó: 123rf.com

A karácsonyfa, az illatos gyertyák, az ünnepi menü és a készülődéssel járó stressz is felerősítheti a panaszokat. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosát kérdeztük, mire érdemes figyelni, ha valaki allergiától vagy intoleranciától szenved.

A hagyományos ünnepi menü

A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A hisztamin intolerancia tüneteinek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző, de előfordulhat, hogy csak néhány nap elteltével jelentkeznek. Erősségük függ még az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino-oxidáz (DAO) szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani. Az ünnepi menüben is előforduló, gyakoribb hisztamint tartalmazó, vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek a halak, az érett, penészes és füstölt sajtok, alkoholok közül a vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör. Füstölt húskészítmények, savanyú káposzta, mák, dió, mogyoró, csokoládé, tojásfehérje és fahéj.

Alma 

Keresztallergia a nyírfaallergiás betegek egy részénél csak pollenszezonban jelentkezik, de sokan egész évben szenvednek tőle. A panaszokat az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága okozza, melynek következtében az allergiás szervezet nem tesz különbséget köztük, és mindkettőre tünetekkel reagál. A nyírfapollenre allergiás betegek esetében leggyakrabban az alma fogyasztása jár kellemetlen tünetekkel: okozhat bizsergő, égő érzést a szájban, viszkető érzést a torokban. A betegek jellemzően a csonthéjasokat sem tudják fogyasztani, van, aki sülve, főve sem.

Adalékanyagok és ízfokozók a készételekben

A szaknyelven additív allergiának nevezett betegséget a termékekben jelenlévő tartósítószerek és különböző adalékanyagok, antioxidánsok, esetleg mesterséges színezékek és ízfokozók okozzák. Előfordulhat az is, hogy két összetevő külön-külön ártalmatlan, együtt azonban allergiás reakciót okoz. Az ételadalékok okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek a száj környékén, vagy a felsőtesten bőrpír, vagy csalánkiütés formájában.

A fenyőfa

Penészgomba allergiás betegeknél a tüneteket a karácsonyfa is fokozhatja. A fenyőkön az erdőkben is penészgomba telepedhet meg. A kivágott fákon a szabad ég alatt, zsúfolt, nedves környezetben való tárolás következtében pedig a gombatelepek tovább növekedhetnek. A lakásba kerülve ezek után természetesen azonnal megjelennek a belső levegőben is, amire az arra érzékenyek sűrű tüsszögésekkel, köhögéssel reagálhatnak. Számukra ideális választás lehet a műfenyő vásárlása.

Fotó: pixabay.com

Illatosítók

Az ünnepre hangolódás jegyében előkerülő mécsesek, illóolajok, párologtatók és illatos gyertyák is sokak számára irritálóak lehetnek. A potpourri szárított növényi összetevői penész spórák táptalajai lehetnek, ezért allergiások semmiképp ne tegyék olyan helyre, ahol közvetlenül belélegezhetik – dohányzóasztalra, vagy hálószobába – az illatosítóval teli dekorációt. Bizonyos illatanyagok az arra érzékenyeknél szintén felerősíthetik a tüneteket. Az illatosított gyertyák egy része is problémát okozhat, mivel olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek vérbőséget okozhatnak az orrban, tüsszögést és orrfolyást válthatnak ki, asztmás betegeknél akár rohamot is provokálhatnak.

Fotó: 123rf.com

Bizsut ajándékozni fémallergiásnak

A bizsuk nem nemesfémekből készülnek, ezzel együtt nagyon népszerű ajándékok. Ám nem ritka sajnos, hogy a bizsuk viselése kellemetlen tüneteket okoz: a fülbevaló környékén a fül ég, viszket, a nyaklánc, karkötő mellett a bőr kipirul, begyullad. A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Vörösség, viszketés, duzzanat, hámló-kiszáradt bőr. A tünetek először közvetlenül az érintkezés helyén alakulnak ki, később akár testszerte is megjelenhetnek. Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, berepedezik. Bizonyos esetekben a bőrtünet lehet csalánkiütés szerű is.  

A készülődéssel járó stressz

A stressz köztudottan gyengíti védekező képességünket, ha idegeskedünk, könnyebben kapunk el fertőzéseket. Stressz hatására az allergiás tünetek is felerősödhetnek. Ne akarjuk tökéletesre szervezni az ünnepeket, ne vállaljuk túl magunkat. Hagyjunk időt a pihenésre és az ünnepek is allergiamentesen telnek!

Forrás: Budai Allergiaközpont