8 módja az éjszakai izzadás megelőzésére

0
798
Fotó: gettyimages.com

Ha az éjszaka közepén verejtékezve ébred, aminek nincs köze a kinti hőmérséklethez, akkor próbálja ki a következő cukorbeteg-barát módszereket, hogy megelőzze ezt a kellemetlen érzést.

„Az éjszakai izzadás általában hipoglikémiához, azaz alacsony vércukorszinthez kötődik” – mondja Lori Zaningad professzor. „A hipoglikémia jelei még a fejfájásra ébredés és a rémálmok, mindkettő álmatlanságot okoz.”

Bizonyos körülmények között a vércukorszint kiegyenlítődik, például a nem pontos mennyiségű inzulin beadásával, vagy a szokásos étkezési rend eltérésétől. „Elsősorban fókuszálni kell az éjszakai mélypontok megakadályozására, mint arra, hogy a már meglévő problémát, hogy tudja kezelni.” – mondja Zanini. 

Néhány ötlet a megelőzéshez:

  • Lefekvés előtt együnk fehérjében gazdag snacket, amelyet felszívódás után a máj lassan dolgoz fel, ezért a vércukorszint egész éjjel stabil marad. Olyan készítményt válasszunk, amely 15-30 gramm szénhidrátot, és 30-60 gramm fehérjét tartalmaz. Pl.: ¾ csésze áfonya, ½ pohár alacsony zsírtartalmú túró, 1 szelet teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyér, 1-2 evőkanál mogyoróvajjal.
  • Lényeges a napi aktív tevékenység mértéke, ezért este gondolkodjon el, hogy az nap mennyi testmozgást végzett. Ha esetleg többet a megszokottnál, akkor több ételt fogyasszon, vagy kevesebb vércukorszint-csökkentő gyógyszert szedjen.
  • A késő esti alkoholfogyasztás is veszélyezteti az alacsony vércukorszintet mivel a májnak fel kell dolgozni az alkoholt a vérből a glükóz helyett. Ha fogyasztott italt, akkor lefekvés előtt mérje meg a vércukorszintjét, hogy biztonságosan pihenhessen.

Ne feledje, hogy mindig ellenőrizze a vércukorszintet. Tudván, mi van a vércukorral, mielőtt szunyóképzésbe kerül, olyan helyzetbe kerül, hogy megakadályozza a potenciálisan alacsony értéket azáltal, hogy inzulint ad, vagy egy táplálékot fogyaszt, hogy növelje a vércukorszintet.

Gyakran próbáld meg a vércukorját 3-kor. Az éjszaka közepén végzett megfigyelés tudatja Önnel, hogy mi történik – és ez az információ segíthet a változások megváltoztatásában. Például észrevehet egy mintát az éjszakai mélypontok között, és túl közel áll a lefekvéshez, ami csökkentheti a vércukorszintet.

Állítsa be az inzulinadagját. Beszéljen egészségügyi szakembereivel, és nézze meg, hogy a hosszabb hatású inzulinról a gyors hatású inzulinra vacsorával vagy éjszaka folyamán váltson-e hatékonyabban a vércukorszint szabályozásában. A gyorsan ható inzulin 15 percen belül megkezdi a munkát, és három-öt óra múlva abbahagyja a vércukorszint csökkentését. Ne feledje: túl sok gyors hatású inzulin bevétele az esti lefekvéshez alacsonyabb vércukorszintet eredményez később, amikor aludt.

Tekintsünk egy folyamatos glükózmonitor (CGM). Ez a készülék napi és éjszakai „olvassa” a vércukorszintjét, így egy ablak jelenik meg a vércukorszintjeiben. Ráadásul beállíthatja a riasztást, ha a vércukor túl magasra vagy alacsonyra csökken, így tudni fogja, hogy kell kezelni. Kérje meg egészségügyi szakembereit, ha a CGM megfelelő az Ön számára.

Készüljön fel, csak abban az esetben. Tartson glükózmonitorokat és gyors hatású glükózt, például glükóztablettákat, gélt vagy gyümölcslevet (távolítsa el a csomagolókat és lazítsa meg a kupakot!) Az éjjeliszekrény közelében. „Ha hypoglykaemiát tapasztal, annak ellenére, hogy óvintézkedéseket tett,” mondja Zanini. „A legjobb, amit tehetsz, ha a lehető legkönnyebb kezelni az éjszakai mélységet.”