A dehidratáció elkerülése természetes módszerekkel

0
529
Fotó: pixabay.com

A meleg nyári napokban egyik fő veszélyforrás szervezetünk számára a dehidratáció (kiszáradás), amelynek oka általában az elégtelen folyadékbevitel, illetve a fokozott folyadékvesztés lehet. Ezt a gyakori bajt nemcsak fokozott mértékű vízivás, hanem magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása útján előzhetjük meg.

Testünk kb. 70%-a víz, melynek egy részét mindennap elveszítjük vizelet, izzadás formájában, továbbá légzés útján. Ennek a veszteségnek az ellensúlyozására tanácsos legalább 1-1½ liter vizet inni naponta, és lehetőleg fokozni, amikor a hőmérő higanyszála felfelé kúszik.

A vízivás elengedhetetlenül fontos, azonban nem mindig elégséges eszköze a dehidratáció elkerülésének. A víz mellett a folyadékbevitelt kellemes ízekkel növelhetjük, ha kihasználjuk a természet jótéteményeit, és bőven merítünk belőlük. Így többek közt pótolhatjuk a vízveszteséget magas víztartalmú zöldségekkel, gyümölcsökkel, és az azokból vagy aromás növényekből készült italokkal, melyek különböző formában hozzájárulnak szervezetünk hidratációjához.

Tegyük változatossá folyadékbevitelünket!

Hidratáló és tápláló, növényi italokkal

Ha csak vizet iszunk naponta, és semmilyen más italt, az hamar unalmassá válhat, és ebből is eredhet az elégtelen folyadékbevitel. Ezért szélesítsük, tegyük változatossá napi innivalóink körét. Újdonságot hoz pl. a kevésbé ismert italok közül kiváló hidratáló hatású kókuszvíz, mely a kókusz belsejében összegyűlt folyadékot tartalmazza. Nemcsak, hogy tápláló (gazdag nátriumban és káliumban), roboráló hatású, tele van vitaminnal, hanem kiváló hidratáló, frissítő hatású is, és alacsony kalória-tartalommal rendelkezik

Ismert frissítő italunkról, a limonádéról pedig nem biztos, hogy tudjuk: elősegíti a nyálképződést a szájban, így kiemelkedő szomjat oltó tulajdonságú. Elkészítéséhez kb. 1 liter vízhez adjuk hozzá 1 citrom levét, és ízlés szerint ízesítsük.

Az aromás vizek szintén kiválóan csillapítják a szomjúságot nagy hőségben, melyek úgy készülnek, hogy friss vízhez adjuk többféle aromás növény keverékét (pl.mentát, mézfüvet, friss citromfű levelet stb.), plusz nyári gyümölcs (pl. görögdinnye) darabkákat és citromot.

A zöldséglevek (pl. paradicsom, sárgarépa, uborka) vagy gyümölcslék (pl. alma, narancs, grapefruit) szintén hidratálnak és egyúttal táplálóak. Előnyük még, hogy pótolhatják az alkoholos aperitif italokat.

Fotó: pixabay.com

Magas víztartalmú gyümölcsökkel és zöldségekkel

Ha „rangsort” szeretnénk állítani a magas víztartalmú növények között, a nyers uborka 97%-os víztartalmával az első helyen áll. Előnye még, hogy gazdag ásványi sókban, ami lehetővé teszi testünk hidratáltságának hosszabb ideig történő fennmaradását. A felsorolásban víztartalom szerint következhet a retek (95,9%), a fejes vagy a jégsaláta (95, 3%), a paradicsom (94%)… 

A nyári gyümölcsök közül az élen jár a görögdinnye 90-95%-os víztartalmával, de hidratálás szempontjából hasznos, ha bőven fogyasztunk pl. epret, szedret, őszi- és sárgabarackot is.

Receptötletek

Tegyünk 2 l hideg vízbe 10 uborka-karikát, ½ biocitrom-karikát, 5 bazsalikom levelet, kevés reszelt gyömbért és 1 kaliforniai paprikát kockára vágva. A keveréket hagyjuk 3 órán át ázni, lefedés nélkül, mielőtt megkóstoljuk.

Hogyan vegyük észre, ha dehidratáltak vagyunk?

Csípjük meg a kezünk bőrét. Ha hosszabb időt vesz igénybe, míg a csípés nyoma elmúlik, dehidratáltak vagyunk.

Nézzük meg a vizeletünk színét: ha világos, az a megfelelő hidratáltság jele. Ha viszont sötét (barnás) sárga, nem elégséges a folyadékbevitelünk.

Forrás: Galenus