Bőrsérülések a maszk alatt

0
1093
A fotó illusztráció: pixabay.com

A COVID-19 járvány különböző szakaszaiban egyelőre mindvégig szükséges az maszk hordása. Figyelnünk kell ugyanakkor ennek a védőeszköznek bőrünkre gyakorolt hatásaira is. Hiszen aki arra érzékeny, vagy bárki, akinek hosszabb ideig kell viselnie a maszkot, kellemetlen bőrtüneteket tapasztalhat. Íme néhány tudnivaló a maszkviselés „mellékhatásairól” és megelőzésükről vagy enyhítéséről.

Többféle zavaró bőrtünetet okozhat, ha tartósan maszkot kell viselnünk. Ilyen lehet a kipirosodás, az irritáció, vagy az apró bőrsérülések azokon a részeken, ahol a textília dörzsöli az arcbőrt (orrnyergen, fül mögött stb.).

Amellett súlyosbíthatja a korábban már meglévő bőrproblémákat, pl. az aknét, a rosaceát, melyek a maszk alatti meleghez vagy izzadáshoz kapcsolódhatnak. Ezenfelül a maszk anyaga  bizonyos esetekben (pl. ha szintetikus anyagból készült) allergiát is okozhat. Mindezen tünetek általában több órán át tartó hordás során jelentkezhetnek.

Melyek a veszélyeztetett bőrtípusok, és kiknek kockázatos a maszkviselés?

A száraz bőr, mely fokozottan érzékeny a gyakori dörzsölődésre; a zsíros bőr, melynél a megnövekedett mértékű faggyúképződés elősegíti az aknés (pattanásos) bőr kialakulását, veszélyeztetettek. A világos bőrű és a 65 év feletti embereknek szintén számolniuk kell a kockázattal, mert a bőrük finomabb/vékonyabb, és kevésbé ellenálló a külső, agresszív hatásokkal szemben. Végül mindazoknak, akiknek a bőr barrier (védő) rétege korábban már gyengült különféle (bőr)betegségek miatt. 

Hogyan előzzük meg a bőrproblémát?

Hordjunk tiszta pamutból készült maszkot, mely „lélegzik”, és kevésbé irritáló vagy allergizáló hatású. További jó tanács, hogy a maszk felvétele előtt tisztítsuk meg a bőrünket a megszokott arctisztítónkkal, majd alaposan töröljük szárazra. Ezután alkalmazzunk hidratáló krémet a bőr barrier rétegének megőrzése érdekében, az érintett területeken.  És természetesen, amint megtehetjük kockázat nélkül, vegyük le a maszkot, hogy megszűnjön az a meleg levegő és az izzadás okozta káros hatás a bőrünkön. Ha mégis megjelennek kisebb tünetek az arcbőrünkön, alkalmazhatunk pl. nyugtató, bőrgyógyító hatású termálvizes készítményt vagy speciális krémet kipirosodás ellen.

Óvatosság a kozmetikai termékekkel kapcsolatban

Maszk hordása esetén lehetőleg mondjunk le a sminkről, mert az többek közt eltömítheti a pórusokat, ami leginkább elősegíti az akne kialakulását.  Másik lehetőség, hogy nagyon könnyű sminket használjunk ennek a hatásnak az elkerülésére. Amellett mellőzzük a parfümöket, tartósított kozmetikumokat, különösen azokat, amelyek pl. parabént tartalmaznak, illetve aeroszolosak. Ha a permetből (hajlakk, parfüm, aeroszolos dezodor stb.) rákerül az arcbőrre, a maszk alatt irritáló hatású lehet.

Forrás: Galenus