A kiszámíthatatlan asztma

0
577

Magyarországon közel félmillió ember szenved asztmában.

Panaszok

Az asztmabetegségre jellemző panaszok a sípoló légzés, nehézlégzés, mellkasfeszülés és köhögés, amelyek többnyire időszakosan jelentkeznek. Az esetek többségében allergiás eredetű a betegség, az asztmás betegek jelentős részénél egyéb allergiás betegségek is fennállhatnak, pl. szénanátha vagy allergiás ekcéma. Az asztmás betegeknél hirtelen kialakulhatnak asztmás rohamok, amikor a beteg tünetei jelentősen romlanak. A rohamért többnyire valamilyen provokáló tényező tehető felelőssé, mint például a légútba bejutó allergének (pl. pollenek, penészspóra, poratka), légúti irritánsok (pl. dohányfüst, por), hideg levegő, erőteljes fizikai aktivitás, légúti fertőzések, egyes gyógyszerek.

Kezelés

Az asztma kezelése legtöbbször inhalációs készítményekkel történik. Ezek előnye, hogy a gyógyszer közvetlenül a légutakba jut be, így gyorsan kifejti hatását, emellett a mellékhatások előfordulása is alacsony. Az asztma terápiájában rendelkezésre álló gyógyszereket két nagy csoportba lehet osztani, az alkalmazás célját tekintve megkülönböztetünk:

  • fenntartó kezelésben használt gyógyszereket
  • és rohamoldásra használt gyógyszereket. A legtöbb asztmás betegnek szüksége van fenntartó terápiára, amelynek célja, hogy a beteg légzésfunkcióját javítsa, és csökkentse az asztmás rohamok kialakulásának kockázatát.

A fenntartó terápiát a betegnek napi rendszerességgel alkalmaznia kell, még akkor is, ha panasz- és tünetmentes.

Asztmás roham bármely asztmás betegnél bármikor kialakulhat, akár hosszabb tünetmentes periódust követően is. A rohamok egy adott beteg esetében is eltérő súlyosságúak lehetnek, az enyhétől akár az életet veszélyeztető súlyosságúig. Nagyon lényeges, hogy a beteg a lehető leghamarabb felismerje az akut állapot romlását, és a rohamoldó terápiát késlekedés nélkül alkalmazza, megelőzve a további állapotromlást.

A kezelés eredményessége érdekében elengedhetetlen, hogy az inhalációs eszközöket megfelelően tudja használni a beteg. Számos, különbözően működő eszköz van forgalomban, amelyek pontos használatával kapcsolatban a kezelőorvos és a gyógyszerész is segítséget tud nyújtani.

A megfelelően kezelt és jól karbantartott asztmás beteg képes teljes életet élni, beleértve az aktív sportolást is. Még az olimpikon sportolók között is találhatók asztmások.

 

Dr. Doró Péter

egyetemi docens
Szegedi Tudományegyetem

Klinikai Gyógyszerészeti Intézet