A leprás szó elítélő értelmű használta ellen emeltek szót

0
470
Fotó: gettyimages.com

 Egészségügyi aktivisták azt akarják elérni, hogy ne használják a „leprás” szót elítélő értelemben. A betegség még mindig létezik, de már gyógyítható, viszont ha pejoratív kifejezésként használják, az tovább nehezítheti a betegségben szenvedő páciensek életét – idézte érvelésüket a The Guardian brit napilap online kiadása.

A lepra már az 1940-es években eltűnt Európából. A Tennerifén leprások számára létesült falu röviddel felépítése után, 1943-ban ezért ki is ürült.

Egészségügyi aktivisták most arra figyelmeztettek, hogy a koronavírus-pandémia alatt gyakran használták a politikusok és mások a lepra szót a járvánnyal kapcsolatban, s ez csak tovább rontotta az amúgy is marginalizálódott leprások helyzetét.

A brit karitatív The Leprosy Mission (lepramisszió) globális kampánymenedzsere, Mathias Duck szerint „ez a fajta nyelvezet fenntartja az előítéleteket a még mindig szenvedő emberekkel szemben”. A leprában szenvedők a pandémia előtt is háttérbe szorultak, de a világjárvány még hátrébb tolta őket a prioritási listán – tette hozzá.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa számára készült jelentés szerint a leprások a pandémia alatt nem fértek hozzá a kezelésekhez, romlott a gyógyszerellátásuk, nem dolgozhattak, és nagy számban haltak meg a Covid-19 következtében.

Egy 2019-es ENSZ-jelentés már megállapította, hogy a lepra miatti megbélyegzés – annak ellenére, hogy gyógyítható betegségről van szó – sokakat, akik a betegségben szenvednek, kiszolgáltatott helyzetbe sodort: nem jutnak rendszeres munkához vagy egészségügyi ellátáshoz, és még a közösségükből is száműzik őket.

Duck, aki maga is leprás volt, de meggyógyult, kiemelte, hogy a leprásoktól a pandémia alatt megtagadták a tesztelést, a kezelést, és a koronavírus-elleni vakcinát is. „Hangsúlyozzuk a kézmosás és a maszkviselés fontosságát, de ezeknek a közösségeknek nincs lehetősége erre, még alapvető élelmiszerekhez sem jutnak hozzá a lezárások miatt” – mutatott rá.

z Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2019-ben 161 országban több mint 200 ezer leprás eset fordult elő.  „Szerencsére a lepra többféle gyógyszeres terápiával gyógyítható. Ami azonban nehezen gyógyítható, az a betegséggel kapcsolatos megbélyegzés, ami a leprában szenvedő vagy érintett személyt érinti” – írták májusban fülöp-szigeteki aktivisták, miután az országban nagy felháborodást keltett, hogy egy felsőbb bírósági ügyben a „leprás” szót használták.

A leprát okozó baktérium cseppfertőzéssel terjed, de évekig is eltarthat, amíg az embernél jelentkeznek a tünetek. A súlyos szövődmények elkerülhetők, ha gyorsan diagnosztizálják és kezelik.