A mentés folyamatos

0
389

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a fenntartásában működő egészségügyi intézményektől folyamatos tájékoztatást kér a rendkívüli időjárási időszak alatt felmerülő nehézségekről, valamint a biztonságos betegellátás érdekében megtett intézkedésekről.

A GYEMSZI péntek délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: biztonságos a betegellátás az egészségügyi intézményekben. A Térségi Egészségszervezési Központok (TESZK) vezetői folyamatosan tájékozódnak az esetleges – az időjárással összefüggő – nehézségekről. A hóakadályok miatt az érintett térségekben több intézménybe nem érkezett meg a személyzet, de az intézmények dolgozói vállalták a hosszabb műszakot kollégáik megérkezéséig.

A rendkívüli időjárásra való tekintettel a GYEMSZI a fenntartásában működő valamennyi egészségügyi intézménynek levelet küldött, amelyben azt kérte, hogy az intézmények a betegekhez érkező látogatók és rászorulók részére biztosítsanak fűtött helyiségeket, a betegek otthonukba való bocsátása esetén mérlegeljenek, és csak azon betegeket engedjék haza, akiknél biztosítottnak látják a biztonságos otthoni gyógyulás feltételeit.

Az eddigi visszajelzések alapján a betegellátás a hazai kórházakban biztonságos, néhány intézményben ugyan volt rövid áramkimaradás, de azt sikerült orvosolni – írta a GYEMSZI.

Mint írták a TESZK-hez érkező információk szerint a hó súlya alatt a kapuvári kórház egyik épületének teteje beszakadt, de a tűzoltóság segítségével azonnal nekiláttak a helyreállításnak. A betegellátást ez az eset semmilyen módon nem befolyásolta – olvasható a GYEMSZI közleményében. 

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban a délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatón azt közölte, számítottak a rendkívüli időjárásra, ezért a kórházak előre feltöltötték vérraktáraikat. Elmondta, a mentők megerősített szolgálattal készenlétben állnak, és a katasztrófavédelem, valamint a rendőrség segítségével „a legtávolabbi megközelíthető pontig eljutottak”, és ott várnak azokra, akiknek segítségre van szüksége.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Gyorsreagálási Főosztálya korábban azt közölte: a viharos széllel, hóval, faggyal birkózó megyékben rendben működnek az egészségügyi ellátórendszerek. Mint kiemelték: az ÁNTSZ minden megyében már korábban összeírta a várandósokat és a dialízisre szorulókat, ez a lista a megyei tisztifőorvosoknál van, akik folyamatosan figyelemmel kísérik az ellátás közeli állapotban lévők helyzetét, állapotát.

MTI