Sürgető a nők megkülönböztetése elleni fellépés

0
275
A fotó illusztráció: pixabay.com

A diszkrimináció, vagy akár a fizikai erőszak felé vezető, a nőket lealacsonyító szexista kijelentések a közbeszédben és az interneten való elharapózása elleni fellépésre szólítottak fel strasbourgi és brüsszeli székhelyű nemzetközi intézmények és szervezetek.

Az Európai Bizottsága nők és a férfiak közötti egyenlőség fontosságát hangsúlyozta, mint az Európai Unió egyik alapértékét.

Elfogadhatatlannak nevezték azt, hogy Európában a nők sok esetben kihívásokkal, egyenlőtlenséggel és fenyegetésekkel néznek szembe. Bántalmazásnak és zaklatásnak vannak kitéve, gyakran alacsonyabb bért kapnak, kevesebb munkahely és szűkösebb karrierlehetőségek állnak rendelkezésükre.

„Felszólítunk minden uniós tagállamot, hogy gyakoroljon zéró toleranciát a gyűlöletbeszéddel és a nőkkel szembeni erőszak és megkülönböztetés minden formájával szemben” – fogalmaztak.

A nemek közötti egyenlőség biztosítása a méltóság és a tisztelet első, de fontos lépése. A gondolkodásmód megváltozásával olyan politikai kultúrát kell kialakítani, amely a nők politikában való egyenlő részvételéhez vezet – húzta alá Antonio Tajani, az EP elnöke.


A fotó illusztráció: pixabay.com

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic nyilatkozatában arra emlékezetett, hogy néhány tagállam rendkívül korlátozó jogi keret által nehezíti, vagy tiltja a nők biztonságos és törvényes abortuszhoz való hozzáférését, amely gyakran bűncselekménynek minősül. Az orvosok által, lelkiismereti okok miatt végzett abortusz megtagadása komoly akadályt jelent a nők jogainak teljes körű gyakorlására. A tagállamoknak kötelességük biztosítani, hogy a nők megkülönböztetés nélkül megfizethető, biztonságos és jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokhoz férjenek hozzá.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) a nők ellen elkövetett erőszak megszüntetésére szólított fel.

Liliane Maury Pasquier, a PACE elnöke szerint közös fellépésre van szükség a hátrányos megkülönböztetés, a zaklatás, a fizikai és nemi erőszak megállítására, amelynek egyik eszköze, ha több nő vesz részt a politikai és gazdasági életben.

A munkavállalók arányát tekintve a nők továbbra is alulreprezentáltak a vezetők körében.