A szorongás csapdájában – tehetünk ellene

0
426

Szorongás, ideges feszültség, aggodalom a jövő miatt… A rossz lelkiállapot sokunk problémájává vált napjaink világjárvánnyal sújtott időszakában. De mit tehetünk ellene? A nemkívánatos érzések hatásainak és előfordulásának csökkentésére segíthetnek pl. táplálkozási és életmódbeli változtatások. Íme 5 megoldási javaslat hozzá.

1. Kiegyensúlyozott vércukorszint a nyugodt lelkiállapotért 

A szorongás súlyosbodhat, azzel együtt nőhet a félelem, a nyugtalankodás, ha nem figyelünk táplálkozásunkra, és többek közt finomított élelmiszerekben bővelkedő étrendet követünk. Különösen rossz hatású lehet ebből a szempontból is a finomított szénhidrátok, pl. kekszek, sütemények, fehér lisztből készült termékek és üdítők gyakori fogyasztása. Ezek mind megterhelhetik a vércukorszintet szabályozó mechanizmusokat. 

Ez a fajta egyensúlyhiány azután befolyásolhatja a hangulatunkat, ami észrevehető pl. arról, hogy ilyenkor ingerültebbek, zaklatottabbak, feszültebbek vagyunk. Ugyanis a vércukorszint csökkenése nemcsak éhséget okozhat, hanem a stressz hormonok termelődését is elősegítheti, amitől szorongóbbnak érezhetjük magunkat, mint általában. (Ez akkor következik be, amikor a testünk inzulin felszabadításával küzd azért, hogy megvédje magát a túlzott mennyiségű cukor hatásaitól.)  

Állítsuk meg hát ezt a folyamatot ajánlottan teljes kiőrlésű, finomítatlan, egészséges zsírokat és fehérjéket tartalmazó élelmiszerek, pl. hüvelyesek, halak és tojás fogyasztásával, az egyenletesebb energiaellátás érdekében.

2. Juttassunk minél több táplálékot az agynak a szorongással kísért  aggodalom leküzdésére

A szorongás legyőzéséhez hasznos lehet az is, ha pl. növeljük halfogyasztásunkat, ezért  együnk minél több omega-3 olajban gazdag halat. Egyes felmérések szerint pl. a napi 2 gr omega 3 zsírsav-bevitelt biztosító személyeknél kevesebb szorongásos tünet tapasztalható, a halolaj jótékony hatásainak köszönhetően. Ez utóbbiak közé tartozik még a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonság, valamint az agy táplálása és az agyban a  jó véráramlás helyreállítása, támogatása.

Fotó: 123rf.com

3. Próbáljuk meg elhagyni a koffeint

A koffein a kortizolt és az adrenalint az akut stressz során tapasztalt hormonszinthez hasonló mértékben emeli, ezáltal stresszes állapotot teremtve a szervezetben. Ezért törekedjünk minimális fogyasztására, vagy teljes elhagyására. Mindamellett az egyes emberek különböző érzékenységet mutatnak a koffeinnel szemben. Vannak szorongástól szenvedő személyek, akiknél a napi (több) csésze kávé, tea, kóla vagy energiaital teljesen átfordítja a tüneteket.

4. Jó alvásminőséggel csökkenthető a szorongást

A stressz okozta szorongást a túlzott fáradtság is kiváltja. Ahhoz, hogy kipihentek legyünk, törekedjünk jó, nyugtató alvási rutinra, lehetőleg azonos alvásminőséggel minden este. Természetesen mobilozás, computerezés nélkül az alvás előtti órában, és kapcsoljuk ki a készenléti állapotban lévő berendezéseket, az összes, egyéb WiFi forrással együtt. Egyébként az okostelefonok használatáról a lefekvés vagy közvetlenül az elalvás előtti időszakban számos kísérlet kimutatta, hogy a kék fény, az élesen megvilágított képernyő negatív hatással van a melatonin szint alakulására. (mely hormon az alvást szabályozza).

5.  Ismerjük fel a testedzés szorongásoldó hatásának jelentőségét

A jelen pillanatban élni remek orvosság a szorongás ellen. A testmozgás pedig bevezet minket a jelen pillanatába, és segít a stresszhormonok anyagcseréjében. Tanácsos tehát egy olyan fizikai aktivitást, sporttevékenységet keresnünk, amelyet kedvvel végzünk otthon is, akár a virtuális térben való irányítással. És amelybe belefeledkezhetünk úgy, hogy múlik a szorongás, és frissül az elme, erősödik a test…

Fotó: Galenus