Ön már átesett rajta, vagy éppen most küzd az idei szezon első orrfolyásával, köhögéssel, tüsszögéssel, torokfájással és levertséggel járó tüneteivel? Törvényszerű, hogy minden év náthával kezdődjön?

A tél sok változást hoz az életünkben. A rövid nappalok, borúsabb, hűvös, nyirkos, majd fagyos időjárás nemcsak a hangulatunkra van hatással, de kedvező feltételeket teremt bizonyos kórokozók megjelenéséhez is. Télen több időt töltünk zárt térben, illetve a közösségbe kerülő gyermekek is könnyen hazavihetik a fertőzéseket. Étkezési szokásaink is megváltoznak: a szezonális, friss zöldségek- és gyümölcsök helyét más típusú élelmiszerek váltják fel.

Mindez a megfázás, nátha, influenza, tehát a légúti betegségek kialakulásához vezethet.

Melyek lehetnek tehát a fő okok?

  • Legyengült immunrendszer,
  • vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb táplálkozás.

Mindez azonban orvosolható, tehát megelőzhető.

A rendszeres mozgás, a megfelelő étrend mellett a szervezet ellenálló képességét támogathatjuk bizonyos ásványi anyagok és vitaminok segítségével. A szervezet védekezőképességét közismerten fokozó C-vitamin a legfontosabb.

A C-vitamin hatásai

A C-vitamin az agyban élénkíti a noradrenalin hormon termelődését, amely egyúttal az ébrenlét anyaga is. De sok más jó tulajdonsággal is rendelkezik, mely a fáradtság ellen hat. Immunrendszerünk erősítésében fontos szerepet játszik, és pozitív módon közreműködik szervezetünk helyreállító mechanizmusában: elősegíti a hegesedést, a kollagénképződést, védi a hajszálereket stb. Főként kiváló antioxidáns, mely küzd a sejtjeinket károsító szabad gyökök ellen.

Segít a megelőzésben és a tünetek enyhítésében. Egy átlagos állapotú és életvitelű egyén számára ugyan mérsékelt a preventív hatás, de a rendszeresen erős stresszhatásnak kitett személyeknél a védelem már 50%-os is lehet. Amikor már az első tünetek megjelennek, egyik javasolt, hatékony adagolás lehet akár 125 mg óránként, vagy minden második órában. Nagyobb dózisban adva vírusellenes hatást fejt ki.

Egy, a C-vitamin hatásaival foglalkozó amerikai specialista pl. arra mutatott rá, hogy a 200 mg-os adagolás lenne ideális az optimális noradrenalin szintézis elérése érdekében. Sőt, szerinte a reális szükségletek nem lennének messze az 500 mg-tól sem. A betegségekre fogékonyabb és fáradékony személyeknek, a télen gyakran beteg gyerekeknek feltétlen ajánlott a C-vitamin-kúra az első ködös, télies napoktól kezdve, egészen a tavasz beköszöntéig.

Forrás: Galenus