Aki dühöng, könnyen infarktust kaphat

0
936

A dühkitörések ötszörösére növelik az infarktus és háromszorosára az agyvérzés kockázatát.

A tudósok kilenc korábbi tanulmány adatait értékelték, amelyek több tízezer személyt kísértek figyelemmel – tudósított a BBC hírportálja a European Heart Journalban megjelent tanulmányról.

 

Szívinfarktus és agyvérzés a dührohamtól

Kiszámolták, hogy két órával a dühkitörés után ötször akkora lesz a szívinfarktus kockázata, mintha ugyanaz a személy nyugodt és kiegyensúlyozott lenne. Az agyvérzés esélye ugyanilyen esetben több mint háromszorosára nő. A dührohamok szívritmuszavart is okozhatnak.

Veszélyben a „dühös típusok”

A tanulmány szerint különösen érzékenyek azok, akiknél már felléptek szív- és érrendszeri zavarok. A kockázati tényezők összeadódnak: egyetlen dühkitörésnél viszonylag alacsony az akut szívproblémák kialakulásának veszélye, ám akik gyakran dühbe jönnek, azoknál fokozódhat a kockázat – hangoztatta Elisabeth Mostofsky, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatója.

Statisztikai számítások alapján tízezer alacsony kockázatú személyből, akiknek napi öt dühkitörésük van, 158-an szenvednek szívinfarktust. Tízezer olyan személy esetében, akiknél fennállnak a szív- és érrendszeri betegségek rizikótényezői – többek közt a cukorbetegség -, és napi ötször még dühbe is gurulnak, a kutatók 657-nél számoltak szívinfarktussal.

A pszichológiai stressz vérnyomást növel

A kutatók szerint nem világos, hogy a harag megnyilvánulásai miért növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Korábbi tanulmányokra utalnak, amelyek szerint a pszichológiai stressz felgyorsítja a szívverést és növeli a vérnyomást.

(http://www.bbc.com/news/health-26416153)

 

MTI