Most kell igazán a D-vitamin!

0
2427

Az egészségmegőrzésben, az immunrendszer erősítésében és a betegségek leküzdésében – főként a téli borongós, náthás időszak után, vagy az influenzaszezonban – a házi praktikák mellett nagy szerepet kapnak a vitaminok is. Ilyenkor ugyanis még mindig kevés napfény ér minket, és az élelmiszerekben található vitamin önmagában már nem elegendő a szervezet számára szükséges mennyiség biztosításához. A legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, azonban sokan nem tudják, hogy a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére. Hogy ezen kívül miért ajánlott, és hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitamin szintről, az alábbiakban Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos igazgató, belgyógyász szakorvosa segít nekünk.

„A téli szürkeség után boldogan fordítjuk az arcunkat az első napsugarak felé. A napsütés jó hatással van a hangulatunkra, ám azon kívül, hogy kellemesen cirógat, segít a D-vitamin pótlásában is. A legtöbb D-vitamint ugyanis a napsugárzásnak köszönhetően juttatjuk be a szervezetünkbe, de számos ételben is megtalálható, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe. A D-vitaminnak többek között kulcsfontosságú szerepe van az egészséges csontozat fejlődésében, valamint jótékony hatással van az izomműködésre, a szívre és a keringésre is. Ezért a szervezet egészséges működése érdekében folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról” – mondta dr. Dr. Nagy Judit.

 

D-vitamin hatása

A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Ha kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, akkor csökkenhet azok ásványi anyag tartalma, amely csontvesztéshez, így töréshez, deformáláshoz vagy súlyosabb esetben csontritkuláshoz is vezethet. A vitaminhiány tüneteként felléphet izomgyengeség és izomfájdalom, de hiánya akár szívelégtelenséget is okozhat, és fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. A D-vitamin hiánynak szerepe van immungyengeség, autoimmun betegségek és akár a cukorbetegség kialakulásában is. Immun hatása miatt mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét. A D-vitamin segít a depresszió, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és azok kezelésében.

D-vitamin-források

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Bizonyos esetekben – például vitaminhiány esetén, irodai, otthoni vagy éjszakai műszakban végzett munka esetén, vagy télen, amikor kevés napfény ér minket – azonban más módon is pótolni kell. A legtöbb D-vitamin a halakban, gombákban, májban, halmájolajban, tojásban és tejtermékekben található, de kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is. Bármennyire fázósak vagyunk, télen is érdemes legalább egy fél órát a szabadban tölteni, ugyanis, ha nem is érezzük a nap melegét, a téli napsugarak is segítenek a D-vitamin termelődésében.

Morpho Communications