Állandóan diétázom, mégsem fogyok! – 1. rész

0
1704

Diétázás során előfordul, hogy minden erőfeszítésünk ellenére, a súlyvesztés nem folytatódik. Pajzsmirigyprobléma, helytelenül összeállított étrend, hízékonyság: bármi legyen is az ok, azért szükségképpen van megoldás. De mielőtt alkalmaznánk az arra szolgáló módszereket, melyek lehetővé teszik az újbóli fogyást, tiszteletben kell tartani néhány irányelvet.

5 megkerülhetetlen alapelv:

1. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás

  • Mindenekelőtt tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek tekintetében kiegyensúlyozott és változatos étrendet kövessünk. Kerüljük az egyoldalú táplálkozást, így pld. gyakori a keményítő tartalmú ételek (kenyér rizs, tészta) kihagyása a diétás étrendből – azzal a hivatkozással, hogy hizlalnak. Pedig hiányuk természetesen akadályozza a kiegyensúlyozott táplálkozást, amellett pszichésen is hat: frusztrációhoz vezethet, ami fokozza a nassolás, édességek, a súlynövekedés fő forrásai iránti vágyat.
  • De persze, nem mindegy, mit fogyasztunk tésztaféléből, kenyérből, rizsből…Részesítsük előnyben például a teljes kiőrlésű gabonából, durum lisztből készült termékeket, a barna rizst.
  • Tudnunk kell azt is, hogy az alacsony glikémiás indexű, komplett keményítő tartalmú élelmiszerek előnye, hogy hosszú ideig jóllakottság-érzetet keltenek (a GI a táplálék vércukorszintre gyakorolt hatását jelzi).
  • Kerüljük viszont azokat a hozzávalókat főzéskor, melyek ezeket az ételeket  kalóriadússá teszik: szalonnacsíkok, vaj, sajt, tejszín, tejföl stb.
  • Arra pedig figyeljünk, hogy gyümölcsöt és zöldséget minden étkezésnél tanácsos fogyasztani melléjük, magas vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, valamint alacsony kalória-értékük miatt.

2. Naponta végezzünk testmozgást!

A második alapelv, hogy energiabevitelünk alatta maradjon az általunk felhasznált energia mennyiségének. Az alapanyagcsere és a fizikai aktivitás kölcsönhatásban van egymással. Így fontos naponta mozogni, hogy égessük a kalóriákat abból a mennyiségből, amit a táplálék elfogyasztásával bevittünk a szervezetbe, és ily módon „kényszerítsük” arra, hogy merítsen a tartalékaiból.

3. Ne siettessük a fogyást!

Türelmesnek kell lennünk, és ne a gyors fogyás legyen a célunk! Ahhoz, hogy biztosan fogyjunk (és megmeneküljünk a visszahízás réme, az ún. yo-yo hatás elől) lassan, fokozatosan fogyókúrázzunk, ésszerű célok meghatározása mellett. Nincs értelme a „csoda-fogyókúráknak”, melyek gyors súlyleadást ígérnek – hiszen idővel ezek a módszerek szinte mindig a kilók visszakúszásához vezetnek.

 

http://www.galenus.hu/shop/egeszsegugyi-ismeretterjesztes/31-mit-tegyek-hogy-lefogyjak.html

4. Amikor egy ideig nem csökken a testsúly, fontos a kivárás

Van úgy, hogy a fogyókúrázás során a testsúly nem akar csökkenni, több héten át egy szinten marad. Ez normális jelenség, ugyanis kezdetben a diétázás úgy hat a szervezetre, akár egy elektrosokk… Aztán, ahogy telik az idő, testünk alkalmazkodik a bevitt kalória-mennyiséghez és a naponta végzett testmozgáshoz. A fogyás beindulását tehát ki kell várni, ami nem kis kitartást igényel.

5. Ne kedvetlenedjünk el!

Ahhoz, hogy sikeresen fogyjunk, nem szabad elveszíteni a kitartásunkat akkor sem, amikor a kilók száma alig változik. És főleg „elkeseredésünkben” ne kezdjünk el nassolni, süteményt, csokoládét enni, mondván, hogy nekünk úgysem megy a fogyás. Legyünk türelemmel néhány hétig (a dolgok úgyis változni fognak), semmiképp ne hagyjuk abba a diétázást, hanem koncentráljunk az okokra. Ha nem vagyunk velük tisztában, konzultáljunk táplálkozási szakemberrel.

Galenus