Allergiás orrdugulás – inkább az orrcsepp-függőség, mint a szteroid?

0
164
Fotó: gettyimages.com

Az orrfolyás mellett az orrdugulás lehet a poratka allergia jellegzetes tünete, de kiválthatja háziállat vagy penészgomba allergia is. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az allergiás orrdugulás ellen hosszú távon a szteroid orrspray a jó választás, azonban sokan idegenkednek a használatától, emiatt később az orrcsepp-függőség tüneteivel fordulnak fül-orr-gégészhez.

Náthától az orrcsepp-függőségig

Dekongesztáns, vagy nyálkahártya-lohasztó néven ismerjük a nátha esetén használt orrsprayket. Recept nélkül kaphatók a gyógyszertárban, bármikor könnyen beszerezhetők, ha szükség van rá. Sőt, nátha esetén használni is kell, ha ugyanis az orrdugulást nem kezeljük, egyéb betegségekkel – például fül- és arcüreg problémák – is szembenézhetünk. 

„A dekongesztánsok az orrnyálkahártyában lévő ereket összehúzzák, így szüntetik meg a duzzanatot, ami az orrdugulást okozza. Ezeket a készítményeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt gyakorisággal és ideig – általában maximum 7-10 nap – szabad használni, különben az orrnyálkahártyát károsíthatják.”

Az ajánlott időn túl alkalmazva a készítmények orrcsepp-függőséget okoznak, mivel ahhoz, hogy az érösszehúzó hatást kifejtsék, egyre gyakrabban kell őket használni. A betegek idővel úgy érzik, hogy orrspray nélkül már nem is kapnak rendesen levegőt az orrukon. A folyamat vége súlyos, már csak műtéttel helyrehozható orrnyálkahártya károsodás, megnagyobbodott alsó orrkagyló is lehet.

Allergiás orrdugulásra szteroid orrspray

A recept nélküli dekongesztáns orrsprayk nem megfelelő használat esetén tehát komoly szövődményeket okozhatnak. Rendkívül hasznosak nátha esetén, de mivel a lakáson belüli allergének akár ősztől tavaszig is tüneteket okozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy allergiás orrdugulás esetén hosszú távon is biztonsággal használható készítményekkel kezeljük. Ilyen esetben a szteroid tartalmú orrspray a jó választás. Ezek a készítmények nem az orrnyálkahártyában lévő ereket húzzák össze, hanem a gyulladást csökkentik, így szüntetik meg az orrdugulást. Sok beteg mégis idegenkedik ezektől a készítményektől, a szteroid tartalmuk miatt. 

Mi a szteroid?

A szteroid az emberi szervezetben is megtalálható hormon, a mellékvese kéreg termeli, hatással vannak az anyagcserére, a nemi szervek és a vízháztartás működésére. Szteroidokat mesterségesen is előállítanak, az ilyen gyógyszerek segítségével pótolhatók például a kortizol és aldoszteron hormonok Cushing-szindróma és Addison betegség esetén, de nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos és immunológiai betegség tüneteit is kezelni lehet a segítségükkel. A szteroid tartalmú gyógyszerek szedése valóban okozhat mellékhatásokat, ám felírásuk előtt az orvos minden esetben mérlegeli a kockázat és hasznon esélyét.  

A szteroidok egy másik csoportja az anabolikus készítmények, amelyeket egyes sportolók használnak – rendszerint magas dózisban – a teljesítmény fokozására. A szteroiddal kapcsolatos félelmek jó része innen ered. Az anabolikus szteroidok hatása csupán átmeneti, az általuk okozott mellékhatások viszont igen súlyosak lehetnek és jelentős részük visszafordíthatatlan.

Fotó: 123rf.com

Az orrspray helyileg szívódik fel!

Az eddig felsorolt szteroidokat a beteg tablettában szedi, a szteroid orrspray azonban helyileg fejti ki hatását, az orrnyálkahártyán szívódik fel. Itt is előfordulhatnak  mellékhatások, a korszerű készítményeknél azonban már csak ritkán. Orrszárazság és orrvérzés jelentkezhet a használatuk alatt, ezek azonban kiegészítő kezeléssel – például az orrnyálkahártyát nedvesítő készítmények használatával – jól kezelhetők.

„A szteroid orrsprayk esetében tehát szó sincs a tabletta formájában szedett szteroidoknál jelentkező mellékhatásokról. Ne féljünk a használatuktól, mert egy sor egyéb kellemetlenséget segíthetnek megelőzni. Az orvos által felírt szteroid orrspray a megadott adagolásban megoldást jelent a lakáson belüli allergének által okozott, akár egész évben tartó allergiás orrdugulásra. Az allergiás nátha kezelésére vonatkozó, sok száz vizsgálattal alátámasztott szakmai ajánlások szerint 2-3 éves kortól adhatók ezek a készítmények.”

Forrás: Budai Allergiaközpont