Aludhatnánk jobban? Jobbító gondolatok a pihentető alvásért.

0
450

Jó reggelt!

Nincs jó reggel kellemes, pihentető éjszakai alvás nélkül. Azután jöhet a szép nap és a kellemes esti készülődés. A jó alváshoz. Az alvás olyan fontos része az életünknek, hogy álmosítóan sokat hallunk róla. Az álmosság és az alvatlanság számos betegség oka és előidézője, egyre inkább népbetegség; megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk. A magyarországi alvásegészségügy nemzetközileg is elismert szakemberei, a munkájuk összefogására alakult szakmai-társadalmi szervezet, a Magyar Alvás Szövetség munkatársai újabb kötetükkel, a 2019-ben kiadott Magyar alváskönyv 2., átdolgozott kiadásával erősíteni kívánják a globális trendet: az emberiség egyre rosszabbul alszik, ennek megváltoztatása közös feladat.

A legutóbbi esztendőkben sokat változott a világ: világjárvány és háborúk, az életkörülmények módosulása kihat az alvásunkra is. Az alvással foglalkozó tudományok új irányainak a kijelölése, eredményeinek a mielőbbi hasznosítása mindennapi teendőnk: az orvosoknak, a gyógyítóknak, a betegeknek és az egészséges embereknek egyaránt. A magunk részéről üdvözlünk és támogatunk minden törekvést, amely közelebb hoz bennünket az alapvető élettani folyamatok, így a fény, az oxigén, a víz alvásunkra és a mindennapi életünkre gyakorolt hatásainak a megismeréséhez. Egyre inkább felismerjük, hogy az alvászavarok, miközben számos problémát okozhatnak, valójában rendszerszintű rendellenességek, amelyek többszörösen hátrányos következményekkel járnak. Felborítják az életritmusunkat, széttördelik a szervezetünk és a lelkünk harmóniáját, kikezdik az egészségünket. Az emberiség egyre kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszik. Elmérgesedett az alváshoz való viszonyunk. A szaktudomány alvásválságról beszél, amely világméretű.

  • Az amerikai felnőttek 40%-a alváshiányos.
  • A Nagy-Britanniában végzett felmérések során a megkérdezettek közel egyharmada panaszkodik, hogy a megelőző fél évben éjjelente átlagosan kevesebbet alszik 7 óránál.
  • A japánok kétharmada hétköznap éjszakánként nem alszik eleget.
  • Európában a felnőtt lakosság 29,6%-ának vannak alvással kapcsolatos panaszai.
  • Magyarországon ez a szám megközelítően 40% – a budapesti alvásközpont legutóbbi felmérése szerint. A magyarok tehát rosszabb alvók a kontinens átlagánál.

Ezt személyesen is megtapasztalhatjuk a háziorvosi és az alvás-szakambulanciai rendeléseken, de mindenki érzékelheti a környezetében és saját magán. Az elmúlt negyedszázadban a kommunikációs technológia olyan mértékű fejlődésének vagyunk a részesei és élvezői, amely a kapcsolatteremtés új dimenzióit hozza a mindennapjainkba – a közvetlen környezetünkkel és az egész világgal. kapcsolattartásra vagyunk beprogramozva: amikor úgy gondoljuk, hogy kikapcsolunk, akkor is az állandóan felfokozott várakozás izgalmi állapotában létezünk, így alvó állapotba kerülni – valljuk be – nem könnyen működik. hovatovább a fennmaradás, a siker kulcstényezője lesz, hogy ki milyen módon tudja a rendelkezésére álló 24 órát a legeredményesebben hasznosítani. Ez pedig – legalábbis napjainkban – leginkább az ébrenlét meghosszabbításával, az éjszaka rovására lehetséges. Egyre többen ismerik fel azonban: az alvás a globálisan versengő világban nemcsak a túléléshez szükséges, hanem az ádáz küzdelemben való helytállás, az eredményesség, a siker, valamint a lemaradástól való félelem és távolságtartás alapvető feltétele.

Az „Aludj többet!”, „Aludj jól!” ma nem szerepel a kívánatos életmódbeli lista élén, és az egészségügyi ellátás rendszerében sem található a létfontosságú feltételek vezető rangsorában. Ki kell mondanunk: az alvás az egészségünk egyik áldozata. Pedig a következményei közismertek.

Az alvásunk jobbításáért nemcsak az egészségügy, hanem számos szakterület is hozzájárul. Az alvásipar az egészségügyi ipar egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Globálisan ezeknek a termékeknek a piaca 2024-ben meghaladta a 95 milliárd dollárt. ahogy az emberek alvási minősége javul, emelkedik a termelékenység és az egészség is. Az alvás jövője magában foglalja a technológia fejlődését, és persze a munka és a pihenés, a test és a lélek optimális egyensúlyát. A Magyar alváskönyv 2. kiadását megjelentető Magyar Alvás Szövetség alapítói a magyarországi egészségügyi kultúra, az alvással kapcsolatos gyógyítás, a tudományos ismeretterjesztés, az oktatás és a képzés területén kiemelkedő tevékenységet folytató intézmények és szakemberek. Kezdeményezésükre és szervezésükkel 15 éve indult el Magyarországon az alváshoz kapcsolódó egészségügyi ismeretterjesztés új formája, a nemzetközi kapcsolatrendszer közreműködésével az alváskultúra széles körű megismertetését vállalták. A World Association of Sleep Medicine és a World Sleep Society partnereként meghonosították és minden évben magas színvonalú eseménnyé tették a World Sleep Day rendezvényeket, megteremtették a széles társadalmi bázisát ennek a fontos, az egészségügyhöz és az életmódhoz kötődő területnek. Európai standardok alapján kidolgozták az alvásminőség-mérés új módszereit, magyarországi alvásminőség-felmérést végeznek, és új szempontú foglalkozás-egészségügyi, munkaegészségügyi szűrési módszereket hoztak létre, kiemelten az elalvásos munkahelyi és közúti balesetek megelőzésére. Orvos és egészségügyi szakembereik teamben végzik munkájukat. Tevékenységüket a nemzetközi alvásszervezet kiemelkedőnek tartja, elsőként kapták meg Kelet-Közép-Európából a Distinguished Activity Award elismerést 2013-ban. Az alváskultúra erősítését céljául választott szervezet széles társadalmi nyitottságra épül, mindazoknak az összefogására, akik életük, munkájuk során szeretnének és tudnak tenni az alváskultúra erősítéséért.

Alapítók: Fusion Vital Hungary, Global Innovation és a szövetség orvosi központja, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ. A Magyar Alvás Szövetség vezetői: G. Németh György elnök, c. egyetemi docens, dr. Vida Zsuzsanna szakmai társelnök, Vada Gergely alelnök, Kovács Attila elnökségi tag.

Könyvünk írói szakterületük kiváló hazai képviselői. Elismerés a szerzőknek, külön köszönet a Semmelweis Egyetem kiadójának és a Galenus Kiadónak, dr. Szarvasházi Judit szerkesztőnek az igényes szakmai munkáért.

A kedves olvasóknak kívánjuk, hogy tanulmányozzák bölcsen és élvezettel az alvás könyvét, amellyel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a kellemes, pihentető alvásuk után szép napjuk legyen!

Jó éjszakát!


G. Németh György

c. egyetemi docens

Magyar alváskönyv, főszerkesztő

Magyar Alvás Szövetség, elnök

World Association of Sleep Medicine/Sleep World Society,

közép-kelet-európai koordinátor

gngy@gngy.eu

Részlet a ,,Magyar Alváskönyv 2.” c. könyvből.

148 mm x 210 mm méretű, 368 oldalas, színes, puha táblás könyv.

Tartalom és további információ IDE KATTINTVA olvasható.