Anyák napjára – jó kapcsolat, rossz kapcsolat

0
853

Anyák és gyermek – legnagyobb kötődés, legnagyobb szeretet, legfontosabb kapcsolat az életben.

A jó kapcsolat még meghittebb lesz ünnepkor

Mindazoknak, akiknek jó kapcsolatuk van az anyjukkal, ez a nap tökéletes e szeretetkapcsolat ünneplésére. Kis virág, kényeztetés, házimunka átvállalása vagy akár egy közös kirándulás kitűnő alkalom arra, hogy a kapcsolat még szorosabbá, és kedvesebbé váljon.

Anyák napja, de akár a szülők születésnapja, névnapja is ilyen lehet alkalom, hogy a gyermekek a mindig csak kapó szerepből egy kicsit az adó, és gondoskodó szerepbe is bebújhassanak. Megtanulják, milyen adni, milyen, amikor más van a középpontban, mást ünneplünk.

Vannak, akikben fájdalmas emlékek ébrednek ezekben a napokban. Halott édesanya hiánya, egy rossz kapcsolat emléke, a sok-sok sikertelen próbálkozás tapasztalatai, vagy elvesztett gyermek képe.

Hogyan lehet ünnepelni az anyák napját, ha a kapcsolat rossz?

Túl nagy hazugság teljes boldogságot festeni oda, ahol sok rossz dolog gyűlt össze, még akkor is, ha nagy a kísértés. A hálával, odaadó szeretettel teli versek nem érnek sokat, ha azokat nem szívből mondják.

Azonban az ünnepet nem szabad a harag kifejezésére, a régi sérelmek számonkérésére, szembesítésre használni. Anyák napján érdemes nem arra reflektálni, ami rosszul működik, vagy működött a kapcsolatban, hanem arra, hogy mit kaptunk, mi működött, vagy működik a kapcsolatban. Mit tanított az édesanya, mi az, amit ő mutatott meg, és különösen fontossá vált az életünkben, mi, az amit megfogadtunk, és becsülünk benne.  Ezek megidézésével hazugság nélkül lehet elfogadón ünnepelni.

 

 

Galenus