A protézist viselők egyik nagy átka, ha eltörik a protézisük. Ráadásul ez rendszerint akkor következik be, amikor a legkevésbé számítanak rá. Néha a legkellemetlenebb helyzetekben, társaságban vagy nyilvános helyen, esetleg üdüléskor, amikor még arra sincs lehetőség, hogy szakembert keressenek.

Ennek az áldatlan állapotnak az elkerülésére ma már több megoldás is létezik.
• Az egyik az, ha fémlemezzel kombináljuk a műfogsort. Ez különösen akkor ajánlott, ha még vannak a szájban saját fogak. A tartó fogakat kevésbé károsítja a merev kapocs, mint bármilyen más rugalmas megoldás. További előnye még, hogy jó hővezető, és igen kis területre lehet kiterjeszteni, éppen csak annyira, amennyi anatómiailag indokolt, mégsem kell attól félni, hogy eltörik. Az egyetlen hátránya, hogy nem tartozik a legolcsóbb fogpótlások közé.

• Akik a kevésbé költséges műanyag pótlást választják, azok számára is van megoldás. Ha nem is annyira erős, mint egy fémlemez, annál sokkal ellenállóbb, mint az egyszerű műanyag fogsor. A megoldás az, ha a szájpadlásrészbe egy fémhálót építünk be. Ezáltal nagymértékben megnövelhető a protézis tartóssága.

Kétféle háló létezik, arany- és ezüstszínű, kinek-kinek igényei szerint, de akármelyiket választjuk, sokkal erősebb, mint bármely más műanyag fogsor. Viselője számára a beépített háló semmilyen kellemetlenséget nem okoz, viszont nem kell többet attól félnie, hogy a legképtelenebb helyzetekben eltörik a fogsora. Ha nagyon erős feszítő hatás éri a lemezt, vagy ha már nem fekszik fel tökéletesen, mert elsorvadt alatta az íny, akkor elképzelhető, hogy megreped, de semmilyen körülmények között sem törik ketté. Így addig lehet viselni az estlegesen elpattant fogsort, amíg nincs lehetőség arra, hogy egy szakember elvégezze rajta a szükséges javítást.

Pika károly
Pika Fogorvosi rendelő
1134 Budapest, Angyalföldi út 30–32/B Fszt. 6.
rendelési idő: h–cs, de. 9–13, du. 15–18
tel: (1) 705-9080
e-mail: pikafogaszat@pikafogaszat.hu
www.pikafogászat.hu

A cikk a Patika Magazin decemberi számában jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!