Az antibiotikumok helyes alkalmazásáról

Az antibiotikumok szedése komoly felelősséget ró a betegre, mert az előírtnál akár a több, akár a kevesebb adag is káros, és azt veszélyezteti, hogy a legközelebbi súlyos betegségre lesz-e még megfelelő gyógyszer.

  • Az első és legfontosabb, hogy az antibiotikumok csak bakteriális megbetegedésekre ható gyógyszerek. Így a téli időszakban a vírusok által okozott megfázásra, illetve influenza gyógyítására nem alkalmasak, csak ezek esetleges bakteriális felülfertőződésére.
  • Antibiotikumok csak orvosi javaslatra alkalmazzon!
  • Az antibiotikum alkalmazását az orvos utasítása szerinti időben kezdje meg, a meghatározott mennyiségben és ideig szedje végig, akkor is, ha már jobban érzi magát (mivel a korán abbahagyott antibiotikumterápia következtében megmaradt baktériumok felszaporodhatnak, illetve ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokra, és visszaeshet a betegségbe).
  • Ne alkalmazzon megmaradt antibiotikumot orvossal való egyeztetés nélkül!
  • Európa-szerte nagy nehézségeket okoz, hogy a nem megfelelő, túlzott antibiotikumfogyasztás következtében az antibiotikumokkal szemben ellenálló (rezisztens, multirezisztens) baktériumok száma egyre növekszik, ezáltal csökken a hatékony antibiotikumok száma. Ugyanarra a betegségre egyre erősebb és erősebb szert kell alkalmazni.

Mindannyian tehetünk azért, hogy a jövőben is rendelkezésre álljanak hatékony antibiotikumok; a csak szükséges esetben, megfelelő mennyiségben és ideig alkalmazott antibiotikumok szedésével.

A máj védelme is fontos!

Az antibiotikumok, mint általában a gyógyszerek lebontását a máj végzi, ezért nagyon fontos annak tökéletes működése. Vannak ún. májvédő növények, melyek hatóanyagai segítik a máj regenerálóképességét.

Dr. Papp Anett
szakgyógyszerész