Fotó: gettyimages.com

A mindennapi táplálkozás során az ételkészítésben és az alapanyag-válogatásban tet apró változtatásokkal, praktikákkal a napi elfogyasztott energiamennyiség nagyban csökkenthető anélkül, hogy ezt bárki is éhezésként élné meg.

Nem érdemes rögtön nagy változásokat bevezetni, mert ahhoz nehezebben tartja magát az ember, és a megszokott ételekről sem kell mindenképpen lemondani.

Íme néhány példa:
• a bő zsírban sült húsok helyett készítsük az ételt kevés zsiradékkal serpenyőben, vagy sütőben,
• az ételkészítési technológiák közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, sütőzacskóban, teflonedényben való készítést,
• a köret egy részét váltsuk ki párolt zöldséggel vagy salátával,
• zsíros sertéshúsok helyett vegyünk sovány sertéshúst, vagy szárnyasokat,
• halak közül válasszunk soványabb halakat (a tengeri halaknak kedvezőbb a zsírsavösszetételük, mint az édesvízieknek)

Fotó: pixabay.com

• a tej és tejtermékek (sajt, túró, tejföl) közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat részesítsük előnyben,
• a kenőzsiradékok közül keressünk alacsony zsírtartalmú, „light” termé-
keket
,
• édességek, sütemények, desszertek esetén együnk csak fele annyit, mint előtte, vagy a zsírszegényebb, tej- vagy gyümölcs alapúakat részesítsük előnyben,
• a desszertek édesítésére használhatunk édesítőszert,
• ha napközben megéhezünk, együnk gyümölcsöt a zsírosabb, kelt tésztá-
ból készült péksütemények helyett

• a pékáruk közül válasszuk a magas rosttartalmú, teljes őrlésű lisztből készült, magvas kenyereket (ezek energiatartalma nem kevesebb, mint a fehérlisztből készülteké, azonban magas rosttartalmuknak köszönhetôen nagyobb a telítő értékük, így kevesebbel is jóllakunk).

Ha valaki már egyébként is a fentiek szerint táplálkozott, de még így is szeretne pár kilótól megszabadulni a nyárra, az is tehet valamit ennek érdekében:

• az eddig fogyasztott ételmennyiségeknek csak a 3/4-ét egye meg,
• fokozza a fizikai aktivitást.

Rengeteg jó tanács és ötlet és teszt található a Galenus webáruházban kapható könyvben!